4UNI-semifinaali

4UNI-ratkaisukilpailun kovatasoinen semifinaali veti Vuorikadun Think Companyn äärimmilleen perjantaina 4.11., kun 10 tiimiä tavoitteli finaalipaikkaansa pitchaamalla. Arvovaltaisessa tuomaristossa istuivat 4UNI-yhteisstyökumppaneidemme edustajat Marja Hohti (Mäkitalo), Henna Keränen (Sitra), Nils Lagerström (FIBAN) sekä Pasi Sorvisto (Health Capital Helsinki). Tuomariston tehtävä ei ollut helppo: lavalle asteli hyvin valmistautunut joukko itsevarmoja ja taitavia tulevaisuuden tekijöitä.

Tuomarit kommentoivatkin, että jokaisessa tiimissä näkyi rehellistä yrittäjyyttä suoraan sielusta ja pitchit olivat erittäin korkeatasoisia. Lopulta peräti kahdeksan tiimiä oli hionut ideansa niin pitkälle, että he lunastivat paikkansa Tiivistämön finaaliin. Top 3:n sijoittuivat Tribesy, Mukula ja SparCo loistavilla pitcheillään. Lisäksi finaaliin etenivät ALA Helsinki, Kurnia, Hank’s Friends, Navigoi ja Tutka. Finalistitiimien joukosta Navigoi ja ALA Helsinki ehtivät hieman availla fiiliksiään 4UNI:n alkupuoliskosta ja semifinaalista:

Anni Moilanen, ALA Helsinki

Start up -skene on tuntunut aina maailmalta, jossa ihmiset brainstormaavat, kreaavat ja tekevät kaikkea muuta älyttömän kuuloista. 4UNI on osoittanut kuukaudessa, että olin väärässä.

Kun ensimmäisen työpajaviikonlopun jälkeen kokosin itseäni, ajatuksiani ja tuhansia post it -lappuja kasaan, en olisi uskonut, että kuukaudessa syntyisi kymmenen näin vaikuttavaa ideaa. Tähän mennessä tiimien ideat on mankeloitu ties kuinka monen prässin lävitse, ja semifinaalin taso oli huima. Kahdeksan tiimiä lunasti paikkansa finaalissa, ja väittäisin, ettei meidän tiimin Timo ollut ainoa finaalipaikan lunastanut, jolla oli pieni tippa silmäkulmassa, kun tulokset julkistettiin.

Finaaliin valmistautuminen on taas uusi etappi. Pariin viikkoon mahtuu vielä monta mankelia ja tarralappua. Meidän tiimi selviää siitä varmasti vanhaan tapaan karskilla huumorilla ja muutaman semifinaalin jatkoilla nautitun skumppalasillisen voimin.

Anni Koponen, Navigoi:

Semifinaali tuli todella yllättäen, ja olimme muuttaneet ideaamme vain viikkoa ennen. Edeltävänä päivänä harjoittelimme pitchiä puoli kolmeen asti yöllä. Semifinaaliaamuna harjoittelin vielä pitchin peilin edessä ja osasin sen ulkoa.

Iltapäivällä alkoi jännittää. Harjoittelin pitchin useita kertoja ja tuntui, että joka kerta sujui paremmin. Ennen semifinaalia minulla oli todella luottavainen olo. Jännitys ehti kuitenkin nousta, koska ennen meitä oli neljä muuta tiimiä.

Menin lavalle itsevarmana. Aloitin puheen vahvasti, mutta ensimmäisen kappaleen jälkeen tapahtui jotain. Unohdin yhden lauseen, jonka takia unohdin koko pitchin. Olin hiljaa ja koitin pysyä rauhallisena. Sekunnin mietin, olisinko lähtenyt lavalta pois. Onneksi tiimikaverini Mandi tajusi, mitä oli tapahtunut, ja toi minulle puhelimen avuksi. Lopulta sanat muistuivat mieleeni ja sain vedettyä pitchin loppuun. Tuomarit kysyivät kysymyksiä, joihin taas Elmeri oli varautunut vastaamaan.

Kun pääsin takaisin paikalleni, stressitasot laskivat ja purskahdin itkuun. Minua hävetti tilanne todella paljon. Myöhemmin tajusin, että jäätyminen esitystilanteessa on inhimillistä, ja olen oikeastaan tyytyväinen, että niin kävi. Tiimini tuki minua todella paljon, josta olen hyvin kiitollinen. Iltaa paransi se, että meidän tiimi pääsi jatkoon! Hurraa hurraa!

4UNI-finaali 25.11. Suvilahden Tiivistämöllä. Ilmoittaudu mukaan ja koe, kuinka maailmaa voi muuttaa liiketoiminnan keinoin.