4UNI-semifinaalista seitsemän tiimiä jatkoon, kolmelle kunniamaininta

Perjantai-iltana keskustan Think Companyn ilma oli jännityksestä sakea, kun ratkaisukilpailu 4UNI:n tiimit pitchasivat kolmessa viikossa kehittämänsä ratkaisut ensi kertaa yleisölle. Esitysten perusteella tuomaristo valitsi jatkoon seitsemän tiimiä yhdeksästä. Lisäksi jaettiin kunniamaininnat luovimmasta, toteuttamiskelpoisimmasta ja vaikuttavimmasta ideasta.

Riia Ranta pitchaamassa.

Tuomaristo ei päästänyt tiimejä helpolla vaan pommitti osallistujia tiukoilla kysymyksillä, kuten:

Miten ratkaisunne yhteiskunnallista vaikuttavuutta voi mitata?

Onko tiimissänne tarpeeksi kompetenssia toteuttaa ratkaisu onnistuneesti?

Ideanne ei ole kovin ainutlaatuinen, ja ala on hyvin kilpailtu. Miksi juuri te menestyisitte?

Vaikea tehtävä yllätti tuomarit

Kinkkisten päätösten äärellä. Vasemmalta Think Companyn Matti Petteri Pöntiö ja Riina Havonen sekä tuomaristo eli Riina Pulkkinen, Johanna Koli ja Kristiina Siilin.

Osallistujat joutuivat kärvistelemään jännityksessä pitkään, koska tuomariston pohdinnalle varattu 20 minuuttia tuplaantui.

”Ratkaisujen tekeminen oli yllättävän vaikeaa. Kun ratkaisut ovat vielä kesken, pitää koettaa katsoa tulevaan ja arvioida, millä tiimeillä ja ideoilla on mahdollisuudet onnistua siinä ajassa. Sitäkin pitäisi arvioida, millaista yhteiskunnallista vaikuttavuutta ratkaisuilla voisi olla”, sanoi Johanna Koli, joka edusti tuomaristossa Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveyspalveluita.

Tuomaristoon kuuluivat myös Helenin Kristiina Siilin sekä Sitran Riina Pulkkinen, joka työskentelee työssään haastekilpailun parissa. Hän listasi kolme keskeistä taitoa, joita ratkaisukilpailut opettavat:

Nöyryyden ja nopean oppimisen yhdistäminen. ”On tärkeää oppia asettumaan alttiiksi sille epävarmuudelle, että minulla on ajatuksia siitä, miten tämä voisi mennä, mutta oikeastaan en tiedä, ja lähdenpä kuitenkaan kokeilemaan.”

Asiakkaalta kysyminen. ”Jotta voi menestyä, pitää oppia kysymään asiakkailta oikeita asioita oikealla tavalla. Siinä on ero, kysyykö passiivisesti ’kiinnostaako ihmisoikeudet?’ vai onnistuuko saamaan sen ihmisen oikeasti toimimaan ihmisoikeuksien puolesta.”

Omien olettamuksien tunnistaminen ja testaaminen. ”Tätä voisi kutsua ylipäänsä kokeilemisen taidoksi. 4UNI:ssa aika on niin herkullisen lyhyt, että se pakottamaa tekemään pieniä kokeiluja, mikä on mahtavaa.”

Riina uskoo, että 4UNI on kilpailijoille voimaannuttava ja kehittävä kokemus, josta on hyötyä myöhemminkin.

”Olen nähnyt isommissakin karkeloissa, että ne yksilöt, joilla on näitä taitoja, tekevät hyviä juttuja. On ihan älyttömän arvokasta, että opiskelijat pääsevät opettelemaan näitä asioita jo varhain.

Tiimicoachit kriittisinä

Klaus Hietala ja Kaisa Matikainen juontopuuhissa.

Tuomariston lisäksi tiimit ovat kolmen viikon aikana saaneet palautetta työpajoja vetäneiltä asiantuntijoilta sekä omilta tiimicoacheiltaan. Valmentajista kaksi, Klaus Hietala ja Kaisa Matikainen, myös juonsivat semifinaalin. 4UNI-alumneina heidän oli helppo samaistua jännitykseen, joka esiintymistilanteessa voi iskeä yllättäenkin.

”Ylipäänsä suoritukset olivat tosi kovia, mutta esiintymisjännitys oli kyllä havaittavissa. Olisi voinut vielä enemmän uskoa coachien neuvoja siinä, että tarvitaan toistoja, toistoja ja toistoja”, Klaus sanoi.

Kaisalla oli illan pitchien pohjalta mielessä muutama neuvo tiimeille:

”Jos käytät pitchissä slideja, älä seiso niiden edessä.”

”Älä koskaan sivuuta tuomarin kysymystä, vaan kuuntele se kunnolla ja vastaa juuri siihen, mitä kysytään. Jos haluat jatkaa toisesta aiheesta, tee se vasta sitten, kun alkuperäinen kysymys on käsitelty.”

”Mieti, olisiko pitchiin järkevää lisätä tiimin esittely. Tuomaristo haluaa tietää, onko juuri teidän tiimillänne kompetenssia toteuttaa esitelty ratkaisu.”

Eräs tiimeistä oli rakentanut jo tuotteelleen prototyypin, joka teki tuomaristoonkin suuren vaikutuksen.

Klaus, jonka coachaamista tiimeistä kaksi nappasi kunniamaininnan, kokee, että tiimejä on tänä vuonna patisteltu eteenpäin ärhäkkäämmin kuin aiempina vuosina.

”Tiimicoachien ansiosta tiimejä seurataan koko ajan tiiviimmin kuin aiempina vuosina, ja osallistujat saavat tekemisestään jatkuvaa palautetta.”

Nyt meno kovenee entisestään.

”Tiimini tekevät seuraavaksi paljon kokeiluja ja jakavat roolit niin, että jokainen tietää tasan tarkkaan roolinsa putiikissa”, Klaus kuvaili taktiikkaansa.

Coach Klaus ja voitokas tiimi.

”4UNI:n pitäisi kuulua pakollisena yliopiston opetussuunnitelmaan”

Teologian opiskelija Ella Tamminen piti semifinaalissa elämänsä ensimmäisen pitchin. Vaikka hän on esiintynyt paljon aiemminkin, uudenlainen tilanne oli jokseenkin jännittävä.

”Tämä oli erilaista kuin vaikka puheen pitäminen, kun pitää ottaa huomioon erikoinen yleisö ja tuomarit ja säilyttää tasapaino asiallisessa sisällössä sekä siinä, että sen esitän minä omana itsenäni.”

Ellan tiimi nostattamassa yhteishenkeä.

Ellan tiimi halusi ensin tarttua tämän vuoden kolmesta haasteesta energiantuotantoon, mutta se osoittautui haastavaksi.

”Alku oli aika rämpimistä. Vaikka kuinka koetimme vaihtaa näkökulmia, törmäsimme aina samoihin kysymyksiin ja päädyimme pyörittelemään samoja ongelmia. Tajusimme, että meidän kompetenssilla, taidoilla ja kiinnostuksella emme pysty sen haasteen rajoissa saamaan itsestämme irti parastamme.”

Haaste vaihtui työaiheiseen, ja lopulta syntyi ratkaisu, jolla tiimi etenee seuraavaksi finaaliin.

”Ensi viikolla olemme tarkemmin yhteyksissä potentiaaliseen yhteistyökumppaniin, jonka kanssa olemme puhuneet pilotin toteuttamisesta. Haluan kokea sen tunteen, että kun olemme keksineet tiimin kanssa jonkun idiksen, tyyppi ulkopuolelta sano, että ratkaisumme on validi. Toki olisi myös huomattavan siistiä päästä Slushiin ja Israeliin.”

Ellalle parasta antia 4UNI:ssa on ollut se, että kisassa voi yhdistää akateemista tietoa, käytännön opettamia taitoja ja piirteitä, jotka kumpuavat omasta persoonasta.

”4UNI:n pitäisi kuulua pakollisena yliopiston opetussuunnitelmaan. Meistä jokainen on menossa yliopiston jälkeen työelämään, joten miksi ei aloittaisi sitä harjoittelua jo nyt.”

Ella Tamminen työn touhussa 4UNI:n starttiviikonloppuna.

Lue lisää:

4uni.fi