Alumnit kertovat: tämän opin 4UNI:sta

Ratkaisukilpailu 4UNI on Helsinki Think Companyn ylpeydenaihe ja vuoden suurin ponnistus. Vuoden 2017 4UNI:n kynnyksellä kysyimme kahden viime vuoden kisaajilta kuulumisia ja vinkkejä uudelle vuosikerralle.

Oikeustieteilijä ryhtyi peliyrittäjäksi

4UNI:n ansiosta yrittäminen kuuluu nykyään Antti Lindholmin arkeen. Antti on oikeustieteen maisteri ja tietojenkäsittelytieteen opiskelija, joka kuuluu viime vuoden voittajatiimiin, Kurniaan. Tiimin nimeä kantava sovellus pelillistää ruuanlaiton ja kannustaa terveellisiin elämäntapoihin.

Antin mukaan 4UNI on kuin tehty opiskelijoille, jotka haluavat muuttaa maailmaa, vaikka ihmisten jokapäiväistä elämää muuttamalla. Hän itse yllättyi kisassa siitä, miten hyvin siinä pääsy hyödyntämään yliopistossa opittuja taitoja käytännössä. Hienoa oli myös kokea se, miten toisilleen tuntemattomat osallistujat oppivat toisiltaan ja ystävystyivät kisan aikana.

“Tulin 4UNI:in oppimaan, mitä startupit ovat, mutta päädyinkin lopulta mukaan perustamaan sellaista. Jos on idea, sitä pitää lähteä vain toteuttamaan. Asiat hoituivat matkan varrella.”

Tulevaisuudensuunnitelmat kirkastuivat

Viestinnän opiskelija Mari Liukkonen haki 4UNI:in toisena opiskeluvuonnaan, koska fukseilun jälkeen hän janosi elmäänsä uusia haasteita. Ideakilpailussa Marin tiimi kehitti Loimun, sovelluksen bipoläärihäiriön oireiden seuraamiseen. Ryhmä jatkoi sovelluksen parissa yli vuoden kisan päättymisen jälkeen.

Marille tuli yllätyksenä, miten paljon ryhmä sai aikaan lyhyessä ajassa ja kuinka aina päästiin eteenpäin, vaikka tiellä oli haasteitakin. Mari kokee saaneensa kisasta eväitä oman osaamiseensa tunnistamiseen.

“4UNI:ssa kirkastui ajatus siitä, mitä haluan tehdä tulevaisuudessa. Ekaa kerta opiskeluaikana pääsin oikeasti tekemään jotain poikkitieteellistä.” 

Lähiruoka taipui yritykseksi

Sukutilan perillinen, kasvastustieteiden yrittäjä maisteri ja maatalousyrittäjä Antti Rantamoijanen haki 4UNI:in kotitalousopettajan koulutuksen loppumetreillä. Hän kehitti tiiminsä kanssa Mukula-palvelun, joka tuo yhteen maataloustuottajat ja urbaanit kuluttajat tavoitteenaan nostaa lähiruoan asemaa urbaaneissa ympäristöissä.

Antin mielestä kisassa olennaisinta on tiimi. Ryhmän yhteispeli määrittää pitkälle sen, kuinka idea menestyy ja onko se vielä puolen vuoden kuluttua hengissä.

“Taso kisassa on kova, ja jos idea lähtee lentoon, syksystä tulee tiivis. Minua se ei haitannut, vaan olen yhä samalla tiellä. Tiimimme elää ja potkii. Viime keväänä pilotoimme konseptiamme, ja sille on löytynyt ihan oikeita ostajia, mikä tuntuu aina yhtä uskomattomalta.” 

4UNI rohkaisi työelämästä yrittäjäksi

Hanna-Maria Seppä päätti hakea 4UNI:in, kun oikeustieteen maisterin tutkinto oli jo hankittu ja pari vuotta työelämässäkin takana. Hän yllättyi iloisesti siitä, miten lämmin yhteisö kisan ympärille rakentui ja miten hyvin hekin pääsivät mukaan porukkaan, jotka eivät tunteneet Helsinki Think Companya tai startup-maailmaa ennestään.

Hanna-Marian Team ALA kehitti kilpailussa sovellusta, jonka tarkoituksena oli saattaa yhteen työnantajat ja projektityöntekijät. Nykyisin Hanna-Maria työskentelee yrittäjänä ja kertoo, että 4UNI vauhdittani oman yrityksen perustamista.

“Parasta 4UNI:ssa oli sen konkreettisuus: tiimit ratkovat oikean maailman ongelmia. Jos into ja aika riittävät, 4UNI:sta on mahdollisuus ponnistaa korkealle.”

Psykologi oppi bisnestaitoja

Hanna Martikainen pääsi yhdistämään 4UNI:ssa intohimonsa urheiluun ja psykologiaan sekä kasvatustieteen opintonsa, kun hän kehitti osana SparCo.-tiimiä sovellusta treenikaverin löytämiseen. Psykologian maisteri haki kisaan aikanaan siksi, että hän oli kiinnostunut yrittämisestä ja halusi oppia bisnestoimintaa. Nykyisin Hanna työskentelee psykologina, mutta 4UNI:n opit säilyvät arvokkaina mielessä.

Tämän vuoden hakijoille hän vinkkaa, että 4UNI voi toimia hyvänä kimmokkeena myös muiden vastaavien projektien parissa työskentelemiseen tai jopa oman yrityksen perustamiseen.

“Parhaan hyödyn saa irti, kun mukaan vain heittäytyy ja tekee töitä kisan eteen.”

Lue lisää: