Biotalous Bootcamp goes Koli!

Moro!

Ollaan Päivi ja Nora ja osallistutaan Biotalous Bootcampiin pölytyspalveluideallamme. Otettiin koppi haasteesta ja hoidetaan vierailijapostaus tähän blogiin. Pidetään itse Mehiläismesta-blogia, käy kurkkaamassa mehiläisjuttuja ja meidän fiiliksiä bootcampin aiemmista työpajoista. Bootcamp on nyt puolivälissä ja vietettiin viikonloppu Kolilla tällä jengillä. Ohjelmassa oli yritysvierailuja, omien ideoiden prosessointia, tiukkaa pitchausta ja chillausta. Minibussin nokka on kääntynyt Helsinkiä kohti, joten aika purkaa viikonloppu kuvin ja sanoin.

norajapaivi
Päivi ja Nora Kolin huipulla.

Perjantaina startattiin Viikistä kahdella minibussilla klo 7.30. Ensimmäisenä vierailukohteena oli koko porukalla BioKymppi Kiteellä. Saimme napakan yritysesittelyn laatu- ja ympäristöinsinööri Janna Vänskältä. BioKympin missio on laittaa ravinteet kiertoon, tuottaa kiertolannoitetta sekä uusiutuvaa energiaa. Huomasimme samoin tein saapuneemme kiertotalouden kehtoon: Alueen aromeista tiesimme olevamme aidon äärellä. BioKymppi oli innostava esimerkki ekologisesta liiketoiminnasta maaseudulla. Laitos syö elintarviketeollisuuden sivu- ja hävikkituotteita, teurasjätettä, hivenen karjanlantaa, hoitokalastuksen roskakalaa sekä kuntalaisten biojätettä.

Ulos tästä sopasta saadaan tymäkkää metaania sekä lannoitetta sekä vesiliuoksena, että kiinteänä aineksena. Lannoitetuotanto on kaksilinjainen, toinen linjasto tuottaa tavaraa tavanomaisen maatalouden tarpeisiin, toinen luomutuottajille. Kuulemma luomulannoitetta voisi myydä enemmänkin, mutta raaka-ainevaatimukset ovat tiukat ja ilmeisesti saatavuus rajoittava tekijä. Hienoa oli kuulla, että yrityksen perustaja Pekka Partanen työllisti paikallisia toimijoita jopa 2,5 miljoonan euron arvosta laitoksen rakennusvaiheessa. Hieno periaate. Yrityksellä on mainioita laajentumismahdollisuuksia. Tulevia investointikohteita ovat nestemäisen lannoiteliuoksen konsentrointilaite sekä metaanin rikastamislaitteisto. Tästä vierailusta jäi todella optimistinen olo tulevaisuutta kohtaan. Näitä lisää. Vahva viesti toimaria lainatakseni: ”Jos syöt, olet vastuussa ravinteiden kierrätyksestä.” Touché.

Uskottavan näköisiä vempaimia BioKympillä.
Uskottavan näköisiä vempaimia BioKympillä.

Kiteeltä matka jatkui Botania Joensuuhun eli Joensuun yliopistosta vuonna 2012 irtautuneeseen kasvitieteelliseen puutarhaan. Kukka- ja perhosloisto piristi kummasti kevään harmauden keskellä. Botania Joensuun toiminta on suunnattu yksityisille ja siellä järjestetään tapahtumia Kari Kolan valoinstallaatioista lastensynttäreihin. Muutama vuosi sitten Botania Joensuun olemassaolo oli vielä uhattuna. Paikallisten aktiivisuudella kerättiin 12 000 henkilön adressi ja perustettiin yhdistys Botanian ystävät ry. Ihailtavaa taisteluhenkeä, vaikka työntekijöissä pientä taisteluväsymystä olikin havaittavissa. Toimintaa on saatu yliopistosta irtautumisen jälkeen tehostettua ja nykyään budjetti on noin puolet yliopistoajoista. Myyntituloista 70 % on lipputuloja, mikä osoittaa, että Botania Joensuu pystyy tarjoamaan kävijöille elämyksiä.

Rivouksia lateleva Juuso-neiti Botaniassa.
Rivouksia lateleva Juuso-neiti Botaniassa.
Perhosia ja kukkaloistoa.

botania

Perhosloistosta irtaannuttiin Vanhan koulun majataloon Kolille. Paikka tarjosi aidot ja sympaattiset puitteet parinkymmenen hengen porukallemme. Allekirjoittaneet suosittelevat Vanhan koulun majataloa! Pölytyspalvelutiimimme siirtyi suorinta tietä saunaan, jossa keskusteluihin saa mahtavaa syvyyttä muutaman oluen jälkeen.

Lauantai saapui aivan liian aikaisin kai. Aamupalan jälkeen Matti Petteri veti meille työpajan pitchaukseen liittyen. Tätä oltiin odotettu, koska meidän liikeideaa on haastavaa avata täysin tuntemattomille. Aiemmin oltiin totuttu 7 sekunnin ja 30 minuutin pitcheihin, joten oli hyvä hioa myös 30 sekunnin ja 3 minuutin setit. Kokeiltiin aina muuttaa muutamaa juttua eri pitch-kierroksilla, jotta saadaan palautteesta eniten irti.

vanhakoulu

Iltapäivällä suunnattiin Break Sokos Hotel Kolin kylpylään. Kyseessä oli mahtava maisemakylpylä, jossa pääsi kylmäpulahdusten ja porealtaiden lisäksi killumaan paljussa skumpan ja Kolin maisemien kera. Verkostoituminen oli niin ahkeraa, että ravintolavarausta lykättiin puolella tunnilla. Pariin kertaan. Ilta jatkui Grill It -ravintolassa, jossa parsaruoat taisivat olla suurimman osan valinta. Yö jatkui majoituspaikassa joidenkin osalta aamuun asti.

Sunnuntaina aamupala ja lounas vaihtuivat brunssiin. Pirteä porukka lähti Kolin luontokeskukselle vetämään ensimmäiset tosipaikan pitchit Metsähallituksen erikoissuunnittelija Kyösti Tuhkalaiselle. Tiimeillä oli huikea kehitys pitcheissä ja vieläpä näin lyhyessä ajassa! Oli ilo kuunnella ja olla mukana. Kyösti kommentoi tiimien liikeideoita ja pohti ideoiden soveltuvuutta Kolin kansallispuistoon. Sienten kasvualustoja kehittelevä Sienitiimi sai Kyöstistä jo potentiaalisen testaajan, mahtava meininki!

kolimaisema

Kyösti kertoi Kolin kansallispuiston yhteistyöstä yritysten kanssa. Kansallispuistolla on noin 40 yhteistyöyritystä, joiden kanssa tehdään kolmivuotiset yhteistyösopimukset. Yritykset sitoutuvat noudattamaan kestävän kehityksen periaatteita ja saavat käyttää viestinnässään kansallispuiston logoa. Pölytyspalvelutiimimme oli erityisen kiinnostunut kansallispuiston alueella olevista mehiläispesistä. Kyseessä oli harvinainen maatiaisrotu, pohjolan tumma mehiläinen. Kansallispuiston biologit ovat tarkkoja, että kansallispuistoon tuotavat rodut ja lajikkeet olisivat maatiaisia ja kasvien tapauksessa eivät olisi herkkiä leviämään.

Kolin kansallispuistossa oli viime vuonna ennätyskävijämäärä, 167 000 kävijää. Paikallistaloudellinen vaikutus oli jopa 17,7 milj. euroa ja on hienoa, että Suomessa on vielä näin voimissaan olevaa ja ympärivuotista matkailua. Kansainvälisyyttä ja luonnonhoitotöitä sisältävää pakettimatkailua pyritään lisäämään. Kolin kansallispuiston aloitteesta on lähtenyt esimerkiksi lammaspaimenviikko, jossa saa korvausta vastaan hoitaa lampaita ja viikon majoituksen. Lammaspaimenviikot ovat olleet suosittuja, viimeksi hakijoita oli 400 ja lammasmajoituskohteita on Suomessa vain 13.

Koko remmi taittoi urhoollisesti vaaroja täynnä olleen nousun Ukko-Kolille.
Koko remmi taittoi urhoollisesti vaaroja täynnä olleen nousun Ukko-Kolille.

Matka on 400 kilometriä vaille valmis. Taskut ovat täynnä kokemuksia ja uusia tuttavuuksia on haalittu kylpylän poreiden hellässä huomassa. Tähän on pienen ihmisen hyvä päättää. Kiitos Think Companyn timanttiselle tiimille bootcamppilaisten esimerkillisestä kaitsemisesta.

In English: Go hard or go home.

Nora & Päivi

Päivi Ruotanen ja Nora Mäntysaari ovat kotieläintieteen opiskelijoita Helsingin yliopistosta ja kehittävät Biotalous Bootcampilla pölytyssovellusta viljelijöille ja mehilästarhaajille.