Brändää itsesi visuaaliseksi improvisoijaksi

Osallistuin keväällä Helsinki Think Companyn järjestämään Express to Impress -tapahtumasarjaan. Kolme iltaa, kolme eri omaan osaamiseen liittyvää teemaa. Tarkoituksenani oli ensin mennä ensimmäiseen, sosiaalista mediaa käsittelevään iltaan, mutta sitten näin vielä toisen. Ei kahta ilman kolmatta, ajattelin kun näin vielä kolmannenkin tapahtumakerran, ja pian kaikki kolme iltaa olikin jo vietetty. Tässä lyhyesti jokaisesta kerrasta.

Sosiaalinen media ja henkilöbrändääminen.

Tuo henkilöbrändääminen on jo tovin ollut kuuma juttu, ja korostunee esimerkiksi työnhaussa ja itsensä työllistämisessä yleensä. Henkilöbrändäys sanana on melko tuore, ja ihmiset ovat taatusti kertoneet itsestään, no, aina. Ideaa on kuitenkin välillä hankala ymmärtää. Onko se jotain itsensä tykö tekemistä vai peräti myymistä? Vai omasta osaamisesta kertomista, ja miten se sitten eroaa ässän CV:n tekemisestä? YleX:n vastaava tuottaja Antti Niemi kertoi omasta blogistaan ja muusta verkkonäkyvyydestään oman persoonan esiintuomisesta. Hän ei itse ole aloittanut aktiivista verkkonäkyvyyttään työuran kehittäminen mielessäään, vaikka useammassa kanavassa omien juttujen kertominen onkin saattanut johtaa myös töihin. Tässähän se idea taisi tullakin: oman persoonan välttäminen somessa/blogissa/maailmassa on taitolaji, Joskus omat ajatukset on ehkä hyvä pitää itsellään, mutta ne pohdikseluista kirkkaimmat, villit ideat ja ajatukset, niitä kannattaa tuupata ilmoille. Jokuhan saattaa vaikka huomata ne – ja innostua, mistä taas saattaa kehittyä jotain uutta ja ihmeellistä.

Mukana olivat myös Kaskas Median Maria Ruuska sekä Future Work Specialist Elina Uutela, jotka jakoivat tärppejä työnhakuun, osaamisen esiintuomiseen ja työlämän muutoksiin. Itse työnantajan roolissa Maria on tavannut työnhakijoita laidasta laitaan, ja hän kertoi, että esimerkiksi kekseliäs sosiaalisen median käyttäminen voi auttaa erottautumisessa. Elina puolestaan kertoi käytännön vinkkejä LinkedIn:in käyttöön. Alkuun pääsee yksinkertaisesti luomalla profiiliin ja vauhtiin puolestaan profiilin päivittämiselllä. Kuullostaa simppeliltä: Pitäkää profiilit ajantasalla.

Esiintyminen ja improvisaatio

Tiedän omasta ja kavereiden kokemuksesta, että esiintymistaidot mietityttävät vähintäänkin joskus niin opiskeluissa kuin työelämässäkin. Ihailen hyviä esiintymistaitoja ja jaksan aina hämmästellä hyvän improvisoijan taitoja. Omat kokemukset juuri improvisoimisesta rajoittuvat kuitenkin lähinnä huonosti valmistellun esitelmän paikkailuun mukamas nokkelilla vitseillä. Tällä Elina Laurenin vetämällä Express to Impress -kerralla Viikissä oli mahdollisuus harjoittaa omia taitojaan. Harjoitukset lähtivät luontevista ja helpoista harjoituksista, joissa pääsi liikkumaan ja käyttämään ääntään – vähän niin kuin ottamaan lava haltuun. Vaikka vähän jännitti, niin lopussa kerrottiin minuutin mittaisia improvisoituja juttuja esimerkiksi Oulun Kärpistä, Viikin historiasta, sukkahousujen myynnistä ja annettiin vinkkejä hallitukselle taloustilanteen kohentamiseksi. Kaikki vaikuttivat ihan luontaisilta osaajilta! Kerroin itsekin ihan sujuvasti sateenkaaren synnystä, mutta lisäoppi tekisi totta kai vain hyvää. Ottaisin sitä mielelläni – improillat Think Companylla, anyone?

Visuaalinen ajattelu

Salla Lehtipuusta olin kuullutkin jo aiemmin ja tykästynyt hänen tapaansa piirtää ajatukset ylös. Näinä gradunteon aikoina piirrustuskyniä ei kuitenkaan tule juurikaan teroiteltua. Salla kertoi aluksi, tietysti hyvin visuaalisella ja värikkäällä tavalla, omista töistään sekä visuaalisesta ajattelusta tai graafisesta fasilitoinnista yleisesti. Sen jälkeen omat piirrustustaidot pääsivät käytäntöön. Kovin vaatimatonta porukkaa paikalle oli saapunut, sillä parinkymmenen osallistujan joukosta ehkä kolme myönsi osaavansa piirtää. Salla kuitenkin muistutti, että oikeasti kaikki osaa, ja saimmekin huomata, että jo viivoilla ja pisteillä saa ihmeitä aikaan. Onneksi tälläkin kertaa pääsi itse harjoittelemaan. Hyvin abstraktejakin asioista saa piirrettyä auki, ja symboleja ja värejä käyttämällä niitä voi kuvata konkreettisemmin. Tällaiseen ajatteluun tekee mieli perehtyä paremminkin. Viimeistään siinä vaiheessa, kun sama ajatus on kirjoitettu graduun kolme kertaa hivenen eri tavalla, voi ihan oikeasti olla hyvä ottaa kaikki keinot, ja värit, käyttöön.
Express to Impress -kerrat kuvastaa aika hyvin sitä ajattelua, jonka olen saanut Think Companystä sen meininkejä seuraamalla. Ovi on auki kaikille, tekemällä oppii, muilta oppii, itse voi opettaa. Kolme eri teemaa osoitti myös, että oma uniikki tapa tehdä vaikutus voi löytyy juuri siitä omasta tavasta ilmaista itseään – kirjallisesti, suullisesti tai visuaalisesti. Jos oma ääni tuntuu olevan välillä hukassa, niin ainakin näistä kolmesta voi jo saada hyviä vinkkejä etsintään.

Marianne Gråsten