Case Ålandsbanken: Kun yritys ryhtyy luonnonsuojelijaksi

Yksityiseltä sektorilta vaaditaan yhä vastuullisempaa otetta liiketoimintaa, ja hyvä niin. Ålandsbanken todistaa Itämeriprojektillaan, miten pankkikin voi ottaa luonnonsuojelussa merkittävän mahdollistajan roolin.

Teksti: Pauliina Suominen

Suomalaiset kyllä tietävät, että sinilevä on Itämeressä valtava ongelma. Silti monelle on shokki nähdä omin silmin puuromaiset levälautat, joiden alta veden pintaa ei näy.

Niin kävi myös Ålandsbankenin Suomen liiketoimintajohtajalle Anne-Maria Saloniukselle erityisen pahana sinileväkesänä 2014. Salonius havahtui venematkalla siihen, miten vakava Itämeren tila todella oli ja päätti siinä hetkessä, että jotain merkittävää oli tehtävä. Syntyi ajatus Itämeriprojektista, joka keskittäisi Ålandsbankenin vuonna 1997 alkaneen määrätietoisen ympäristönsuojelutyön kokonaan Itämereen.

Nyt kaikki Ålandsbankenin luonnonsuojeluun tarkoitetut varat on ohjattu kolmen vuoden ajan Itämeriprojektiin, jonka ideana on rahoittaa ja tukea Itämeren tilaa kohentavia hankkeita sekä lisätä tietoisuutta Itämeren ympäristöhaasteista. Mukana työssä ovat pankin asiakkaat ja yhteistyökumppanit.

Projekti etsii haasteisiin ajanmukaisia ratkaisuja, ja siksi siihen perustettiin viime vuonna uusi kategoria digitaalisille innovaatioille. Asiantuntijatuomaristoon liittyivät Supercellin toimitusjohtaja Ilkka Paananen ja Skypen perustaja Niklas Zennström.

“Projekti on todella palkitseva. Rahoittamamme hankkeet edustavat laajaa kirjoa eri toimijoita ja ratkaisuja Itämeren hyväksi. Moni näistä hankkeista olisi jäänyt toteuttamatta ilman Itämeriprojektin tukea”, kertoo Ålandsbankenin viestintäjohtaja Crista Tammela.

“Yritysvastuun merkitys kasvaa joka alalla. Uskomme siihen, että jokaisen yrityksen on toimittava aidosti vastuullisesti, jos haluaa pysyä markkinoilla jatkossakin.”

Kiintymys Itämereen juontuu siitä, että Ålandsbanken on oikeasti kotoisin keskeltä Itämerta: sen juuret ovat pankin nimen mukaisesti Ahvenanmaalla.

“Haluamme kantaa kortemme kekoon Itämeren suojelemiseksi, niin kuin kannamme vastuun kaikessa muussakin toiminnassamme. Yritysvastuun merkitys kasvaa joka alalla. Uskomme siihen, että jokaisen yrityksen on toimittava aidosti vastuullisesti, jos haluaa pysyä markkinoilla jatkossakin. ”

Osallistujan mietteitä Itämeriprojektista. Video: Ålansbanken

Itämerikortti on historiallinen avaus

Eräs Ålandsbankenin konkreettisia avauksista Itämeren hyväksi ovat maailman ensimmäinen biohajoava maksukortti eli Itämerikortti sekä siihen kytketty Åland Index, joka laskee kuluttajien tekemistä ostoksista syntyneen hiilijalanjäljen ja tarjoaa vaihtoehtoja näiden hiilidioksidipäästöjen hyvittämiseksi. Tärkein tavoite on kannustaa kuluttajia tekemään entistä ympäristöystävällisempiä kulutusvalintoja.

Ålandsbanken tarjoaa Itämerikorttiin kytkettävän Åland Indexin myös muiden pankkien käyttöön, jotta käyttäjien määrä ja samalla suotuisat vaikutukset kasvaisivat.

Itämeriprojekti on huomioitu maailmallakin:

“Kesäkuussa 2017 voitimme yhdessä mainostoimistomme RBK Communicationin kanssa, kun Itämeriprojekti ja Åland Index palkittiin Kesäkuussa 2017 Ålandsbanken palkittiin yhdessä mainostoimisto RBK Communicationion kanssa Cannes Lios 2017 -festivaaleilla, kun Itämeriprojekti ja Åland Index nappasivat maineikkaan Grand Prix -palkinnon Cyber-kategoriassa. Kyseessä on kaikkien aikojen ensimmäinen Grand Prix -voitto Suomeen”, kertoo Anne-Maria Salonius.

Cannes Lions tunnetaan maailmanlaajuisesti kaikkein merkittävimpänä palkintona luovan viestinnän alalla. Sen lisäksi myös YK on huomannut projektin, mistä voit lukea lisää täältä!

DEEPistä uusia konkreettisia ideoita

“Ympäristötyö ei ole pelkkää regulaatiota ja teknisiä ratkaisuja, vaan jokainen voi omalla asiantuntemuksellaan antaa ideoita Itämeren suojeluun.”

Ålandsbanken on mukana järjestämässä ja rahoittamassa DEEP – Baltic Sea Challengea Allas Sea Poolilla 9.–11.2. Viestintäjohtaja Crista Tammela odottaa innolla sunnuntain finaalia, jota hän on mukana tuomaroimassa.

“Ympäristötyö ei ole pelkkää regulaatiota ja teknisiä ratkaisuja, vaan jokainen voi omalla asiantuntemuksellaan antaa ideoita Itämeren suojeluun. Digitalisoituneessa maailmassa vain mielikuvitus on rajana.”

Tammela ja muu Itämeriprojektin väki odottavat kovasti erityisesti sellaisia konkreettisia ratkaisuja, jotka tavoittavat ja osallistavat myös niin sanotun tavallisen kansan.

“Monesti suojelutyö ja siihen liittyvä viestintä kohdistuvat ja kantautuvat niille, jotka ovat muutenkin innokkaita ympäristön suojelijoita. Suuret massat pitää kuitenkin saada liikkeelle, jotta saadaan aikaan todellinen muutos. Siinäpä pähkinä purtavaksi”, Crista Tammela sanoo.

Ålandsbanken kannustaa kaikkia viikonloppuun osallistuvia hakemaan Itämeriprojektista rahoitusta idealleen. Hakuaika alkaa taas toukokuussa.

Lue lisää: