Energiahuollosta mehiläistarhaukseen – Biotalous Bootcamp käynnistyi!

Think Companyn kevään 2016 Biotalous Bootcamp – kuukauden mittainen ideakiihdyttämö muun muassa luonnonvaroihin, maatalouteen ja ympäristöasioihin keskittyville yritysideoille – starttasi huhtikuun alussa. Bootcampin aloitti seitsemän motivoitunutta, eri työskentelyn vaiheissa olevaa ja hyvin laajalla skaalalla yritysideoita kehittävää tiimiä. Huhtikuun aikana kiihdyttämössä kehitetään ratkaisuja esimerkiksi luonnonvarojen tehokkaampaan hyödyntämiseen ja ruoantuotannon spesifeihin ongelmiin. Ohjelmaan kuuluu viisi asiantuntijatyöpajaa ansaintalogiikasta prooffaukseen, intensiiviviikonloppu Kolin maisemissa, pitchausharjoituksia ja Bootcampin päätöstilaisuus 28.4.

Bootcampin pyörähti käyntiin Kick-off-tapahtumalla, jossa ideoiden kehittäjät tapasivat toisensa ja Think Companyn Bootcamp-tiimin ja tutustuivat seuraavan kuukauden ohjelmaan. Ihan alkajaisiksi kilistimme innostaville ideanpoikasille, rohkeille tyypeille ja tulevalle työntäyteiselle, mutta antoisalle kuukaudelle. Tiimejä kävi myös tapaamassa yhteistyökumppanimme Health Capital Helsingin Pasi Sorvisto, jonka viesti osallistujille oli selvä: tee jotain, millä on kysyntää ja merkitystä.

vaahtis1

Bootcampin ensimmäinen työpaja keskittyi idean taustalla olevan ongelman määrittelyyn ja ratkaisun syventämiseen. Tiimeille, joiden idea syntyi bootcampin innoittamana työpaja antoi alkusysäyksen oman idean kehittämiseen. Pidemmällä olevia tiimejä puolestaan heräteltiin kirkastamaan liikeidean taustalla olevaa ongelmaa: menestyvä liikeidea vastaa yhteiskunnan aitoihin ongelmiin ja tarpeisiin, jotka on syytä pitää kirkkaana mielessä työskentelyn jokaisessa vaiheessa. Lämmittelyksi vedettiin tiimihenkeä kohottava vaahtokarkkihaaste!

Millaisia ideoita bootcampilla sitten pyöritellään? Ratkaisuja kestämättömään jätehuoltoon, kehitysmaiden energiatalouteen ja kemikaalitietoisuuden lisäämiseen, pölytyspalvelua viljelijöille, sekä särkikalojen hyödyntämiseen, sienten kotikasvatukseen ja päivittäistavaroiden kulutuksen seurantaan liittyviä palveluita. Mehiläistarhaajat ja viljelijät yhdistävää pölytyspalvelua suunnittelevat Päivi Ruotanen ja Nora Mäntysaari osallistuivat bootcampille kehiteltyään ideaansa viime vuoden marraskuusta. Tiimin tavoitteena on idean eteenpäin viemisen lisäksi kehittää pitchaustaitojaan, sillä spesifin idean avaaminen aiheeseen harjaantumattomalle kuulijalle voi olla haastavaa.

“Tää on hyvä tilaisuus ottaa oikeasti aikaa idean kehittämiselle. Varmasti työpajoissa oppii asioita, joita ei osannut edes odottaa; saa uutta näkökulmaa.”

vaahtis2_2

Aalto yliopistosta alkunsa saaneella jätehuollon ja jätteiden hyötykäytön edistämiseen keskittyvällä tiimillä on sekä opinto- että työkokemusta alalta. Biotuotetekniikan ja tuotantotalouden opiskelijoista koostuvan tiimin tavoitteena on kehittää kiertotalousajattelua edistäviä ratkaisuja. Kemikaalitietoisuuden lisäämistä tavoittelevassa tiimissä taas yhdistyvät muun muassa ekologin, valtiotieteilijän ja humanistin osaaminen. Tiimiläiset tapasivat toisensa vasta bootcampiä edeltäneessä matchmaking-tapahtumassa, ja lopullinen ratkaisu luo muotoaan pikkuhiljaa.

“Mulle idea syntyi siitä, että koin niin hirveetä maailmantuskaa kemikaalien määrästä”, ympäristöekologiaa opiskeleva Hanna Koistinen kertoo.

vaahtis3

Lisää ideoista voit kuulla esimerkiksi bootcampin pitchaustilaisuuksissa: nähdään siellä!

Friday Fun Day feat. Biotalous Bootcamp perjantaina 22.4. klo 17 alkaen @Vuorikatu
Biotalous Bootcamp: FINAL PITCHING torstaina 28.4. klo 17 alkaen @Viikki