Suomen jäätelötarjonta ja Helsinki Think Companyn Viikin toimipiste ovat saaneet uutta eloa, kun Härtelöä valmistava Lipasu Oy on saanut tuotteensa markkinoille ja siirtynyt työskentelemään tiloihimme. Härtelö on kokonaan vegaaninen jäätelöuutuus, jonka pääraaka-aine on härkäpapu ja jossa kovetettujen rasvojen tilalla käytetään kotimaista rypsiöljyä. Lipasun muodostaa seitsemän elintarviketieteiden opiskelijaa, joiden filosofia on valmistaa parempaa jäätelöä niin terveydelle kuin ympäristöllekin -mausta tinkimättä. Härtelö ei sisällä keinotekoisia väriaineita tai -aromeja ja sitä on saatavilla mauissa vadelma-rosmariini ja lime-passion. Minkälaista on yrittäjyys yliopisto-opintojen ohella? Ja miten yliopistokurssin ryhmätyö voi johtaa oman yrityksen perustamiseen? Härtelön kehittäjät jakavat oman kokemuksensa.

 

Miten yrityksenne tarina alkoi?

Anni Niskakoski: Meidän tuoteideamme syntyi elintarvikesuunnittelu ja -prosessointi -kurssilla. Tehtävänantona oli kehittää  jollekin erikoisruokavaliolle sopiva tuote viljoista tai palkokasveista. Koska tehtävänanto oli laaja, mahdollisuuksia tuotteelle oli lukemattomia. Me päätimme lähteä toteuttamaan hulluimmalta kuulostavaa  ideaa, eli härkäpapujäätelöä. Ennen tuotteen maistamista emme olisi uskoneet, että tuotteesta olisi yritykseksi. Pelkäsimme, että siitä tulisi enemminkin hernekeiton makuista jäädykettä, kuin herkullista jäätelöä. Tuote osoittautui kuitenkin niin positiiviseksi yllätykseksi, että sen ympärille oli loogista lähteä rakentamaan yritystä.

Hilma Koskinen: Hullu idea ja vielä hullumpi toteutus varmaankin aiheuttivat Härtelön synnyn. Toinen tuotekehitysvaihtoehtomme härkäpapumämmi ei saanut yhtä suurta suosiota kuin jäätelö.

Annika Ikonen: Niin, miksiköhän?

Kaisa Andersson: En olisi ainakaan itse ikinä uskonut, että kurssin pohjalta syntyisi mitään näin uutta ja hienoa, eikä varsinkaan mitään, mikä johtaisi oman yrityksen perustamiseen. On hauskaa, että yliopistolla on tällaisia kursseja, joilla pääsee tekemään ihan konkreettisesti asioita, joita mahdollisesti voi hyödyntää  tulevaisuuden ammatissa. Yliopiston tarjoama tuki ja kannustus yrityksen perustamiseen sai meidät pohtimaan asiaa vakavasti, ja lopulta päädyimme siihen lopputulemaan, että miksipä emme lähtisi kokeilemaan tätä.

 

Miltä yrittäjyys on tähän saakka tuntunut? Onko mikään yllättänyt?

Anni Niskakoski: Yrittäjyys on itselleni  uutta ja ehkä hieman pelottavaakin. Olen oppinut ihan huimasti uusia asioita ja tavannut paljon mielenkiintoisia ihmisiä Härtelön kautta. En olisi ryhtynyt yrittäjäksi ilman muita Härtelö -tiimiläisä, mutta en kadu ollenkaan, että lähdin tähän mukaan. Moni asia on matkan varrella yllättänyt, mutta suurin osa yllätyksistä on ollut positiivisia. Kaikesta selviää, jos on huipputiimi tukemassa ja kannustamassa.

Hilma Koskinen: Jos jossain on päässyt oppimaan kaikkea uutta, niin se on ollut oman yrityksen perustamisessa! Yrittäjyys on tuntunut hienolta, mutta toki myös isoja päätöksiä on tullut eteen. Mutkia sattuu jokaiselle matkan varrella, niin myös meille. Jotkin asita ollaan opittu kantapään kautta, mutta ylitsepääsemätöntä aitaa emme vielä ole kohdanneet.

Kaisa Andersson: Yrittäjyys on tuntunut ajoittain erittäin raskaalta, joskus taas todella palkitsevalta.

 

Miten yrittämisen ja opintojen yhdistäminen on sujunut?

Anni Niskakoski: Se on vaikeaa, mutta mahdollista. Olemme suurin osa kolmannen vuoden opiskelijoita, joten olemme usein samoilla kursseilla. Tämä on helpottanut huomattavasti, sillä  aikataulumme osuvat yhteen. Mitä tulee sitten priorisointiin opiskelun ja Härtelön välillä… noh sanotaanko vain, että opiskelulle yritetään löytää tilaa kiireisestä aikataulusta. Meistä neljä aikoo kirjoittaa kandin kesään mennessä, ja tästä tavoitteesta yritämme pitää kaikki kiinni.

Hilma Koskinen: Toistaiseksi hommat ovat sujuneet suhteellisen mukavasti. Joitakin luentoja joutuu jättämään väliin ja välillä iltaisin on kulutettava muutama tunti tavallista myöhempään tehden sekä töitä että opintoihin liittyviä asioita. Meitä on onneksi monta henkilöä tekemässä töitä Härtelön eteen  ja se on ollut suuri apu.

 

Miten päädyitte työskentelemään Helsinki Think Companyn tiloihin ?

Annika Ikonen: Tunsimme toisemme Viikin tiiminvetäjän  Iiro Uotilan kanssa osakuntapiireistä. Kun Iiro kuuli Härtelöstä, hän otti yhteyttä ja kertoi, että Think Companylla on tarjota toimitiloja aloitteleville yrityksille. Tällä hetkellä se on meille ihan täydellinen vaihtoehto, sillä meillä ei ole resursseja eikä oikeastaan edes tarvetta kokonaan omalle toimistolle, mutta on ihanaa tietää, että on olemassa kiinteä tukikohta, jossa voi kokoustaa, tehdä töitä tai vaikka tavata mahdollisia yhteistyökumppaneita.

 

Miltä toivotte Lipasun tulevaisuudelta?

Hilma Koskinen: Tulevaisuutemme näyttää tällä hetkellä hyvältä ja uusia, hienoja juttuja on tulossa. Päätavoitteenamme on saada Härtelöä suuremman yleisön saataville ja jopa jokaisen omaan lähikauppaan.

Annika Ikonen: Kunhan tuotanto saadaan vastaamaan kysyntää, niin Härtelö on kohta jokaisen huulilla! Haluamme, että meidän pakkauksemme tunnistaa sekä opiskelija Viikistä että putkimies Oulusta. Olemme kevään aikana työstetäneet uutta brändiä, joka lanseerattiin tammikuussa Vegemessuilla. Myös meidän upeat nettisivumme ovat vihdoin auki.  

 

Mitä vinkkejä antaisitte yrittäjyyttä harkitseville?

Hilma Koskinen: Tee se. Uskalla kysyä. Kyllä kaikki lopulta selviää.

Kaisa Andersson: Älä pelkää epäonnistumista, kaikilla on aina varaa oppia uutta. Tee sellaisia asioita, joita rakastat ja joilla on omasta mielestäsi merkitystä.

Härtelöä saa tällä hetkellä Kauppakeskus Redin sesonkipuodista, Laivurin valinnasta (Tehtaankatu 21, Helsinki), Herkkukorista ( Uudenmaankatu 17, Helsinki) ja Hakolan Marjatilalta (Piilokivi 26, Janakkala).Pian tuote löytyy myös Kannelmäestä, sillä Sesonkipuoti avataan lähiaikoina kauppakeskus kaareen. Tämän lisäksi Härtelöä on mahdollista tilata yksityisiin tilaisuuksiin. Lisätietoa Härtelöstä (www.hartelo.fi)

Teksti: Julia Wright ja  Tuuli Hongisto

Kuva: Julia Wright