Korkeakouluopiskelijoiden ratkaisukilpailu 4UNI huipentui näyttävään Showcaseen Kattilahallissa perjantaina 23.11. Huipputasokkaan kisan voiton vei uudenlainen opinto-ohjauksen palvelu, joka tasa-arvoistaa nuorten mahdollisuuksia löytää itselleen sopiva ura.

Teksti: Pauliina Suominen

Kuvat: Fida Kettunen

Tulevaisuus näytti valoisalta Black Fridayna Kattilahallissa, kun ratkaisukilpailu 4UNIn seitsemän finalistitiimiä pitchasivat liiketoimintakonseptinsa täydelle katsomolle. Historian neljännen 4UNIn tiimit kehittivät tänä vuonna liiketoimintaa, jolla edistää kiertotaloutta ja mahdollisuuksien tasa-arvoa yhteiskunnassa. Kiertotaloushaasteen kumppanina oli Sitra.

Tuomaristoon kuuluivat Sitran johtava kiertotalousasiantuntija Nani Pajunen, pääomasijoittajien toimitusjohtaja Pia Santavirta, bisnesstrategi Ira SteningFiBANilta sekä Christian LardotNewCo Helsingistä. Tuomariston mukaan ratkaisut ja pitchit olivat tänä vuonna huippuluokkaa.

“Kyyneleet tulivat silmään jo semifinaalissa, ja niin nytkin. Tämä into ja osaaminen on aivan mieletöntä”, Nani Pajunen sanoi.

Voitto uuden ajan ammatinvalintatestille

Voiton vei tasa-arvoteemaan tarttunut Mätsi-tiimi, joka ideoi nuorille ja opinto-ohjaajille uudenlaisen palvelun ammatinvalintaan. Mätsin avulla nuori voi kysymyksiin vastaamalla “mätsätä” itseään inspiroivia ammatteja ja tutustua kiinnostaviin uratarinoihin. Ideana on tuottaa tietoa myös uusimmista ammateista, joista opot eivät välttämättä ole kartalla.

Voittajatiimi Mätsi palkittiin muun muassa Slush-lipuilla ja fasilitoidulla startup-teemaisella reissulla Lontooseen.

Tuomarit kiittivät Mätsiä selkeistä kohderyhmistä ja valmiista konseptista. Ratkaisevaa oli myös, että tiimi todella vastaa asetettuun haasteeseen siitä, miten tasa-arvoistaa eri taustoista tulevien kansalaisten mahdollisuuksia hyvään elämään. Mätsin avulla nuoret kuulisivat eri ammateista nykyistä tasapuolisemmin riippumatta siitä, minkälaisesta lähipiiristä, kasvuympäristöstä ja koulusta tulee.

Palkintosijoilla myös tekstiili-innovaatioita

Toiselle sijalle sijoittui kiertotaloushaasteeseen vastannut Kohu, joka haluaa laittaa stopin sille, että suomalainen tuottaa keskimäärin 10 kiloa tekstiilijätettä vuodessa. Kohun palvelu korjaahuolla.fi tekee vaatteiden huoltamisesta entistä helpompaa kokoamalla yhteen luotettavia ompelimoita. Käyttäjä voi päättää, kuljettaako vaatteen ompelijalle hän itse, Smartpost vai pyörälähetti. Ideana on, että vaatteiden korjaamista helpottamalla tekstiilit saataisiin pidettyä kierrossa nykyistä pidempään.

Kolmannen palkinnon vei Kasi, joka antaa organisaatioiden bränditekstiileille uuden elämän muokkaamalla niistä uusia käyttökelpoisia tuotteita. Tiimi oli jo sopinut ensimmäiset kaupat, kuten osa muistakin tiimeistä.

Luvassa uusia kiihdyttämöitä, toimitila ja mysteerikonsepti

4UNI Showcasessa kuultiin myös paljastuksia Helsinki Think Companyn vuodesta 2019. Jo aiemmin olemme kertoneet, että avaamme alkuvuodesta neljännen toimitilamme, tällä kertaa Kumpulan kampukselle. Lisäksi luvassa on esimerkiksi uudenlainen terveysalan kiihdyttämö yhdessä Terkko Health Hubin muiden toimijoiden kanssa, paljasti CEO Matti Petteri Pöntiö.

Toinen uusi ohjelma ensi vuonna on eräänlainen “kiihdyttämöiden kiihdyttämö”. Kyseessä on kiihdyttämö kaikille hyville ideoille ja tiimeille, jotka ovat joskus ottaneet osaa mihin tahansa kiihdyttämöön, hackathoniin tai muuhun ohjelmaan.

“Suomessa eletään kiihdyttämöiden ja hackathonien kulta-aikaa. Ideoita voi kiihdyttää eri ohjelmissa vaikka joka viikonloppu, mutta sitten ne unohtuvat. Tämän taklaamme seuraavaksi”, Matti Petteri Pöntiö sanoi.

Suurin paljastus vuodesta 2019 on kokonaan uusi konsepti, jota Matti Petteri Pöntiö luonnehti ihmisen kokoiseksi ja omatoimisuuteen liittyväksi. Tämä mysteeriavaus nousee ensi vuonna tällä hetkellä pyörittämiemme Helsinki Think Companyn, Tiedekulman sekä Terkko Health Hubin rinnalle. Pysy siis kuulolla!

Haluamme kiittää vielä kerran 4UNIn haastekumppaniamme Sitraa, kaikkia muita yhteistyökumppaneita sekä ennen kaikkea niitä seitsemää maailmanmuuttajien tiimiä, jotka heittäytyivät tänä vuonna rohkeasti vaikuttavan yrittäjyyden maailmaan. 4UNI tulee taas ensi syksynä – nähdäänkö silloin?

Lue lisää 4UNI:sta:

Pitchit olivat tänä vuonna poikkeuksellisen kovatasoisia.