Kolme ystävyyttä ja yksi rakkaus

Kuva on syksyn 2017 Last Carnival -juhlista, joissa Think Company -yhteisön jäsenet vuosien varrelta kokoontuivat hyvästelemään ikonisen Vuorikadun toimipisteen.

Ensisijainen tehtävämme on tuottaa uusia oivalluksia ja yritysideoita, mutta ilahduttavana sivutuotteena syntyy myös ihmissuhteita. Ystävänpäivän kunniaksi jaamme näistä tarinoista muutaman!

Teksti: Pauliina Suominen

Aino ja Laura: hyvä kyttä ja paha kyttä

Aino Taskinen ja Laura Ekholm olivat tunteneet toisensa pari vuotta, ennen kuin tuttavuus leimahti ystävärakkaudeksi Google Hangouts -keskustelussa. Molemmat työskentelivät Think Companyn hosteina sen alkutaipaleella, kun työntekijöitä oli kymmenesosa nykyisestä ja yhteisö vielä haki muotoaan. Pioneerityö oli paikoin stressaavaa: valtavat projektit, kuten ensimmmäinen ratkaisukilpailu 4UNI ja Viikin ja Meilahden toimipisteiden avaaminen, laitettiin kasaan pienellä porukalla ja kevyellä kokemuksella.

“Oli mahtavaa saada niin paljon vastuuta, mutta oli se myös stressaavaa. Käytiin siellä Hangoutsissa läpi työjuttuja, ja sitten aloimme molemmat avautua toisillemme jostain nihkeästä tilanteesta. Tuli ekaa kertaa fiilis, että voin kertoa Ainolle, mitä en muille voi”, Laura muistelee.

“Se oli jännää, koska olemme päältäpäin ihan eri maailmoista, hyvin erilaisia taustoiltamme ja luonteiltamme. Kun järjestimme yhdessä yhden Mini Challengen, tajusimme, että Laura on vetäjänä bad cop ja minä good cop. Erilaisia, mutta jotenkin homma toimii”, Aino sanoo.

Pikkuhiljaa alkoi kuitenkin ilmetä yhdistäviä tekijöitä, kuten kiinnostus muotiin. Inside-vitsit lisääntyivät, ja kaksikko alkoi nähdä toisiaan myös vapaa-ajalla. Nykyään he ovat sydänystäviä, jotka tapaavat viikottain ja kääntyvät toistensa puoleen yhtä lailla vaatevalinnoissa kuin kunnon kriiseissä.

“Viime talvena minulla oli töissä aika vaikea tilanne, jonka kanssa Aino tsemppasi. Lopulta uskalsin jättää paikan. Mitä tahansa sinulle vuodatan, olet tukena”, Laura ylistää ystäväänsä.

Aino ja Laura pitävät tarinaansa kuvaavana esimerkkinä siitä, miten Think Company opettaa löytämään yhteishengen kaikenlaisten tyyppien kanssa.

“Meitä oli kolme ventovierasta perustamassa Viikin toimipistettä. Oli pakko oppia sopimaan yhteen ja luottamaan. Se hoiti hommat, joka halusi hoitaa, oli meriittejä tai ei. Nyt työelämässä huomaan, että kaikkien tiimitaidot eivät ole samalla tasolla kuin itsellä”, Aino sanoo.

Susanna ja Jarkko: rakkautta yhteistyöskentelytilassa

Jarkko Nissinen ja Susanna Jokimies tapasivat ensimmäisen kerran Helsinki Think Companyn yhteistyöskentelytiloissa vanhalla Vuorikadulla, jossa Jarkko työskenteli hostina, kun Susanna tuli tutustumaan yhteisöön.

“Harkitsin hakemista Think Companyn hallitukseen, ja Jarkon kannustuksella oli iso rooli siinä, että päätin hakea. Kun sitten tulin valituksi, Think Companylla työskentelyn kautta meistä tuli ensin hyviä ystäviä ja myöhemmin paljon enemmän”, Susanna kertoo.

Kun rakkaus paljastui muille Think Company -yhteisön jäsenille, se aiheutti ympärillään suurta ihastusta. Nyt molemmat ovat siirtyneet uusien haasteiden pariin, mutta suhteen syntypaikka näkyy yhä monessa.

“Keskustelemme toisinaan Think Companyssa pinnalla olevista aiheista, kuten tulevaisuuden työskentelytavoista ja startup-kulttuurista. Muutenkin suhteeseemme kuuluvat Think Companylle ominaiset vauhdikas sopeutumiskyky, avoimuus ja sparraaminen”, Jarkko kertoo.

Anni, Anna ja Timo-Pekka: kesätiimistä kestokavereiksi

“Kaveruutemme on varmaan aika ‘startupmainen’. Olemme yhteydessä lähinnä Peace Trackerin tiimoilta, mutta on onnekasta, että tulemme juttuun muutenkin”, Anni Mattila sanoo.

Hän, Anna Sutherland ja Timo-Pekka Uotila tutustuivat kesällä 2017 Think Companyn peacetech-teemaisessa League-ohjelmassa. Kuten monessa Helsinki Think Companyn sisällössä, Leaguessa järjestäjät yhdistivät ohjelmaan yksilöinä hakeneet tiimeiksi. Silloin on aina myös tuuripeliä, toimiiko dynamiikka. Annin, Annan ja Timo-Pekan tiimissä toimi.

“Ryhmäytys onnistui järjestäjiltä mahtavasti. Osaamisalueemme täydentävät toisiaan hienosti, ja olemme muutenkin loistava kombo”, Anni sanoo.

Eräs hauskimpia hetkiä yhteisellä taipaleella on ollut, kun kolmikko sai syksyllä Think Company Fundilta pienen aloitusapurahan ja juhlisti sitä yhteisellä illallisella.

“Istuimme rennon dinnerin Annin kotona ja otimme puolisot mukaan. Tarkoituksena on jatkaa näitä illallisia aina sitä mukaa, kun hankkeessa tulee jotain juhlittavaa. On mukava pitää myös elämänkumppanit mukana luupissa, ja tapaamalla toisten puolisoita oppii myös ystävistään paljon enemmän”, Timo-Pekka kertoo.

Anna, Eeva ja Saana: vaikeuksista menestykseen

Myös Saana Annala, Eeva Koivunen ja Anna Oksanen tapasivat League-ohjelmassa kesällä 2017, mutta heidän tiiminsä sai alkunsa dramaattisista käänteistä.

Saanalle kävi niin kuin joskus väistämättä käy: hänen ryhmänsä yhteistyö ei lähtenyt lentoon, vaan porukka hajosi kesken ohjelman. Think Company -mentaliteetin mukaisesti Saana ei jäänyt maahan makaamaan, vaan päätti hankkia itselleen uuden tiimin.

“Koska olin tullut Eevan ja Annan ryhmän kanssa hyvin juttuun alusta alkaen, oli luontevaa kysyä heiltä, pääsisinkö mukaan. Ilokseni tiimi oli todella vastaanottavainen, ja oli helppo alkaa suunnitella uutta ideaa tällä porukalla”, Saana kertoo.

Kesän ajan peacetech dominoi luonnollisesti puheenaiheita, kun tiimit viettivät valtaosan heinäkuusta yhdessä syentäen ja kehittäen konseptiaan. Kolmikko jatkaa yhä työtään konseptinsa parissa, ja samalla puheenaiheet ovat laajentuneet muuhunkin elämään.

“Minä valmistuin viime kesänä, Anna on kirjoittamassa graduaan ja Saana tekee kandin tutkintoa. Koska olemme kaikki aika erilaisissa elämäntilanteissa, aikatauluja on ajoittain vaikea sovittaa yhteen. Näemme usein lounaan tai kahvin merkeissä, jolloin vaihdamme yleensä kuulumisia ja työstämme peacetech-konseptiamme pidemmälle. Olemme käyneet myös pelaamassa pakopelin ja istuneet joskus viinin äärellä illan pikkutunneille saakka”, Eeva kertoo.

Anna pohtii, että League loi hyvän pohjan kaveruudelle.

“Siksihän ylipäänsä lähdimme mukaan ohjelmaan, että samanlaiset asiat kiinnostavat meitä. On motivoivaa työskennellä innostuneella porukalla yhteisen idean parissa, ja on ollut mahtavaa tutustua Saanaan ja Eevaan!”