Liikkumattomien liikuttaja

Moves-sovelluksen kehittäjää hirvittää sokea teknologiausko

2. Moves Logo with Name

Aleksi Aaltonen pitää asioiden rakentelusta kuten hänen koko tiiminsä, joka päätyi kehittämään Facebookin vuoden 2014 huhtikuussa ostaman Moves-sovelluksen. Kiinnostus rakenteluun ei kuitenkaan ole menestyksen tae: Aaltosen tausta organisaatio- ja käyttäytymistutkimuksessa on yksi Movesin menestystekijä.

Aaltosen titteli Movesin kehittäneessä Protogeossa on Chief Social Scientist, eli johtava sosiaalitieteilijä. Tälle hiukan erikoiselle nimitykselle on yksinkertainen selitys.

– Startup-maailmassa nyt voi kutsua itseään vähän miksi huvittaa. Olen toiminut käyttäytymisasiantuntijana Movesin kehittämisessä mutta tehnyt myös paljon muuta.

Moves on sovellus, joka on päällä koko ajan. Se kerää tietoa käyttäjän liikkeistä päivän aikana ja kokoaa ne tarinaksi. Sovelluksella on ainutlaatuinen kyky tunnistaa käyttäjän liikkumistapa: päivän lopuksi voi katsella, miten käveli töihin, juoksi osan matkasta ja kulki julkisilla takaisin kotiin.

– Halusimme saada ihmiset liikkumaan enemmän arjessaan. Suurin osa nykyisistä sovelluksista on aktiiviliikkujille.

Aaltosen mukaan suurin arvo Moves-projektissa on sovelluksen kehittäneessä tiimissä.

-Teimme kaksi ja puoli vuotta töitä ja tuloksena on hyvä tuote. Tunnistusteknologia on maailman parhaita, mutta sen eteen tehtiin käsittämätön määrä tunteja.

Vaikka Moves oli hieno projekti, Aaltonen keskittyy tällä hetkellä tutkimuksen tekemiseen.Teknologiayritykset ovat hänelle tärkeä tutkimuskohde, mutta joidenkin alan ihmisten optimismi hirvittää.

– Jotkut ajattelevat, että maailma pelastuu kunhan vain tehdään vielä vähän lisää teknologiaa. Tarina on kuultu liian monta kertaa ja toistaa itseään vuosikymmenestä toiseen. Teknologia ja sen vaikutukset ovat aina sidoksissa ympäröivään yhteiskuntaan.

Uuden startupin käynnistäminen on Aaltoselle edelleen vaihtoehto. Se kuitenkin edellyttäisi hyvää ideaa ja halua tehdä paljon töitä. Yrittäjyydessä kiehtoo Aaltosta mahdollisuus oppia asioita laajasti välittömän tekemisen kautta. Riskien ottaminen ruokkii kiinnostusta.

– Johtamisen ja tietojärjestelmien tutkimuksessa on hyvä olla kiinni bisneksessä itse. Aineistotkerätään kuitenkin yrityksistä.

Aaltonen ei kuitenkaan tällä hetkellä kaipaa itse suuryritykseen töihin.

– Middle management ei kiehdo, jos olisin töissä suuryrityksessä pitäisi pyrkiä kohti johtotehtäviä ja motivoitua suuren ihmiskoneen ohjaamisesta..

Organisaatiotutkijaa kiinnostaa näköalapaikka: yritys tuo tutkimuskohteen suoraan nenän alle.