Puhutaan maailman muuttamisesta!

… ja opiskelijat pääsevät löytämään oman tapansa muuttaa maailmaa.”
”Hei, älä koskaan käytä tuota fraasia, jooko? Ei tätä maailmaa oikeasti muuteta.”

Näin minulle kuittasi eräs yhteistyöskentelytiloissamme Vuorikadulla vieraillut, kun kerroin Helsinki Think Companyn toiminnasta. Kutsutaan häntä vaikka nimellä Herra Ei. Monesti maailmanparantamisretoriikka nostaa kuuntelijan suupieliin sievän hymynkareen, kun hän jää nostalgisesti miettimään omaa paloaan muuttaa maailmaa ja hetkeä, jolloin lakkasi puhumasta maailman muuttamisesta samalla innolla. Usein kuuntelija myös myötäilee – juuri näin kuuluukin puhua. Jotkut, kuten tarinani Herra Ei, kuitenkin tyrmäävät maailmanparantamisesta puhumisen heti kättelyssä utopistisena ja naiivina.

Haluan haastaa Herra Ein kapean käsityksen maailman muuttamisesta puhuvista ihmisistä. En usko, että aihe on varattu vain 20-vuotiaille maailmanparantajasieluille, jotka siteeraavat suuria ajattelijoita viiniä siemaillen. Maailman muuttaminen ei myöskään ole mielestäni varattu idealisteille tai aktivistisieluille. Vaikuttaa voi niin monella eri tavalla. Vääryyksien ja epätasa-arvon poistamista maailmasta tulee voida rehellisesti kutsua maailmanparantamiseksi ilman, että tulee leimatuksi kukkahattutädiksi tai puunhalaajaksi.

IMG_1620

Yliopistossa vaikuttamisen työkaluiksi saamme akateemista osaamista ja tietoa. Yhteiskunnallisesti merkityksellinen tutkimus voi oikein hyödynnettynä todella muuttaa maailmaa – tiedon ja osaamisen avulla ratkaisemme viheliäisiäkin ongelmia. Myös kehittämällä uusia liiketoimintakonsepteja ratkaisuiksi yhteiskunnallisiin ongelmiin voimme todella saavuttaa jotain suurta. Tähän Helsinki Think Companykin tähtää – ota omat akateemiset työkalusi käyttöön, valjasta potentiaalisi ja kohdista energiasi sinua kiinnostavan ongelman selättämiseen yhdessä muiden kanssa. Ole osa ratkaisua. Tutki. Yritä.

Pääsin itse kokemaan Helsinki Think Companyn taian viime syksynä, ja se oli rakkautta ensisilmäyksellä. Ensimmäistä kertaa järjestetyssä 4UNI-ratkaisukilpailussa opin tunnistamaan vahvuuteni ja näkemään yrittäjyyden uravaihtoehtona. Minäkin, humanisti! Vahva yhteiskunnallinen ote teki vaikutuksen. Lähtökohtana uudelle liiketoimintaidealle oli omat arvot ja tavoitteena luoda jotain aidosti merkityksellistä. Kolme kovaa 4UNI-tiimiä jatkoi maailmanparannustyötään liiketoiminnan keinoin: Loimu, Dipla ja KnoppiHeistä kuullaan vielä. 

IMG_1619

Ennen kaikkea löysin 4UNI:n kautta Think Companyn lämpimän ja poikkitieteellisen yhteisön, jossa mieluummin toimitaan kuin valitetaan. Tämän yhteisön voimin järjestämme 22.9.2016 puhujatilaisuuden Miten maailmaa muutetaan. Pyöräytimme tapahtuman muutamassa viikossa, ja kun se julkaistiin, varattiin kaikki Helsingin yliopiston juhlasalin paikat alle vuorokaudessa. Näimme, että maailman muuttaminen kiinnostaa, innostaa ja liikuttaa laajaa ihmisjoukkoa. Illan aikana sadat onnekkaat voivat inspiroitua lähtemään omalle maailmanparannusmatkalleen.

Me Think Companylla viitoitamme tietä. Ilmoittautuminen 4UNI-ratkaisukilpailuun on käynnissä nyt.