Näkökulmia osaamisen hyödyntämiseen

Vuorikadulla sähisee, kun Think Company boostaa Sitran Ratkaisu100 -haastekilpailuun hakevia tiimejä viikonlopun Mini Challengessa.

Jazz soi ja tiimit piirtelevät kukin omia Pihtiputaan mummojaan. Pihtiputaan mummo on esimerkkiprofiili tulevasta käyttäjästä. Syntyy Vanhanliiton Wille, HR Heili ja Kuopion tyypit. Tiimien keskittyminen hahmojen kehittämiseen on äärimmäisen intensiivistä. Wille saa syntymäajan, arvot ja luonteen; Heilin tarpeita analysoidaan. Nämä arkkihahmot eivät ole vain hulluttelua, vaan ne tukevat tiimejä seuraavassa tehtävässä: konseptin kohderyhmän ymmärtämisessä ja ideatestauksessa Helsingin kaduilla.

Kaikki neljä osallistujatiimiä hakevat Sitran haastekilpailuun ja viikonlopun Mini Challenge x Ratkaisu100 tukee tiimejä kilpailukonseptien viimeistelyssä juuri ennen hakuajan umpeutumista. Kilpailussa ratkaistaan suomalaisten äänestämä viheliäisin haaste: miten ratkaista osaamisen ja kykyjen parempi tunnistaminen ja hyödyntäminen maailmassa, jossa ihmiset ja tieto liikkuvat entistä enemmän maasta toiseen. Me Think Companylla näemme Sitran haasteen ainutlaatuisena tilaisuutena muuttaa maailmaa ja hyödyntää akateemisia taitoja, joten haluamme ehdottomasti antaa panoksemme.

Ratkaisu100:n haaste inspiroi innovaatioita monesta eri näkökulmasta. Voiko sen ratkaista pureutumalla esimerkiksi yksilön kykyyn tunnistaa omat taitonsa? Vai voisiko ongelman juurisyynä olla sittenkin tehottomat oppimiskäytännöt? Lauantain ongelman asetteluun pureutuminen ajaa tiimit pohtimaan konseptiensa lähtökohtia uudelleen. Jokainen tiimi asettaa itsensä altiiksi myllätessään ideaansa ja testatessaan sitä Helsingin kaduilla.

“Keskeneräisten ideoiden testaaminen vaatii rohkeutta – mutta on toisaalta edellytys idean hiomiselle ja ratkaisujen löytämiselle”, Antti Bergholm ja Tapio Pitkäranta kiteyttävät. Mini Challenge on oiva työkalu varhaisen vaiheen konseptin hiomiseen – yksi tiimeistä koottiin vasta viikko sitten, ja eteni viikonlopun aikana valtavin harppauksin. Tiimit pohtivat viikonlopun aikana myös omaa osaamistaan. Kasperi Mikkosen mukaan juuri heidän tiiminsä on vahva, koska sen jokainen jäsen on erilainen. Toisen tiimin vahvuus taas löytyy sen tavoitteista. Sen ratkaisu tukee ymmärrystä omasta osaamisesta, ja tiimi haluaakin tulevaisuudessa kuulla jokaisen suusta yhden asian: “Olen hyvä juuri tässä.”

Viikonloppu huipentuu kolmen minuutin pitchien treenaukseen ja esittämiseen. Päivän seitsemäs kahvipannu on täytetty, ja energia korkea. Sunnuntai-iltapäivän tunnelma on rennon funkin sävyttämän toiveikas. Viikonlopun antina jokainen tiimi saa mukaansa eväitä sekä Sitran haastekilpailuun hakemiseen että konseptinsa jatkokehittämiseen ja markkinointiin. Eivät vain seinät, vaan myös lattia ja ikkunat tiimien ympärillä ovat täyttyneet post-it lappujen värittämistä tauluista. Aurinko laskee, ja tiimit jäävät täyttämään hakemuksiaan.