Tietokonedemoista rippikirjojen tulkkaamiseen

Microtask käyttää lomittain ihmisälyä ja robotteja

Ville Miettinen kuvattiin väliaikaistoimistollaan startup-tapahtuma Slushin tiloissa
Sarjayrittäjä Ville Miettinen väliaikaistoimistollaan startup-tapahtuma Slushin tiloissa

 

90-luvun alussa Suomessa tehtiin tietokonegrafiikkaa omaksi huviksi. Myös tietojenkäsittelytieteen ylioppilas Ville Miettinen kavereineen kyhäili audiovisuaalisia taidonnäytteitä, demoja. Joitakin vuosia myöhemmin Nokia otti Miettiseen yhteyttä. Kaveriporukan Open GL ES -grafiikkaohjelmointialustaa alettiin levittää kaikille puhelinvalmistajille. Huvista oli syntynyt jotakin uutta ja isoa.

Ensimmäisen suuren onnistumisensa jälkeen Miettinen kierteli maailmaa haistelemassa tulevaisuuden suurta ilmiötä. Vuonna 2008 hän koki löytäneensä vastauksen: se oli mikrotyö.

Mikrotyön ideana on pilkkoa jokin tehtävä pieniksi paloiksi, ohjata ne usealle tekijälle ja hallinnoida maksuliikennettä. Myös Miettisen ystävä Otto Chrons piti mikrotyötä isona trendinä ja lähti mukaan. Miettisen mukaan mikrotyön määrä kasvaa samalla kun koneäly kehittyy.

-Tulevaisuudessa PC komentaa ihmisiä reaaliaikaisesti töihin. Ihmiset ovat toistaiseksi koneita parempia hahmottamisessa ja luonnollisen kielen prosessoinnissa. Tämä voi tietenkin muuttua nopeastikin.

Kun Miettisen ja Chronsin Microtask perustettiin, ideana oli teettää mikrotyönä kaikkea mahdollista. Pian kuitenkin suuntauduttiin vain yhteen asiaan. Sattumalta tuo asia liittyy USA:han, sukututkimukseen ja mormoneihin.

– Teemme rekisterien tunnistamista ja taulukointia enimmäkseen amerikkalaisten sukututkijoiden tarpeisiin. Mormoneilla on eri maiden kirkonkirjoja skannattuna valtavat määrät, koska he halusivat kastaa esi-isiensä kadotetut sielut jälkikäteen. Me teemme heille taulukoidut tietokannat.

Microtask teettää työtä tällä hetkellä Pakistanissa ja Suomessa. Työntekijät käyvät läpi skannattuja rippikirjoja ja tunnistavat epäselviä sanoja ja numeroita. Miettisen suurin motivaatio kehittää tämäntyyppisiä työmuotoja on muuttaa pysyvästi työnteon luonnetta.

-Mikrotyötä tehdään silloin kun huvittaa. Kun riittävän moni on kuullut tästä ja koordinointi on tarpeeksi hyvää, tämä juttu voi todella kasvaa globaaliksi.

Miettinen toimii lukuisissa suomalaisissa startupeissa mentori- ja sijoittajaroolissa. Hän on palannut myös Helsingin yliopiston tilaisuuksiin jakamaan yrityksiin liittyvää osaamistaan. Miettisen kaltaiset grafiikka-alan ihmiset päätyvät usein menestymään yliopistomaailman ulkopuolella ja hän kannustaakin yliopistoa pysymään grafiikka-alan käänteissä kiinni.

– Tietokonegrafiikka-alaa opitaan alan yrityksissä. Tässä olisi edelleen yliopistolla petraamisen paikka, aivan kuten 90-luvulla.

Omasta tulevaisuudestaan Miettinen ei osaa sanoa mitään. Mikäli Microtask ostetaan, saattaa olla taas uuden startupin aika. Suunnitteleminen ei ehkä kannatakaan ottaen huomioon, mitä Microtaskille kävi.

– Lähdettiin liikkeelle siitä, miten jakaa työtä kaikille. Päädyttiin myymään sieluja mormoneille, Miettinen nauraa.