Tutkimuksesta ratkaisuja työkyvyttömyyteen

Copla ratkaisee satoja tuhansia ihmisiä vuosittain koskettavia ongelmia

Virpi Muhonen työvälineidensä ääressä
Virpi Muhonen työvälineidensä ääressä. Kuva: Linda Tammisto

Rustovauriot ovat yksi suurimpia työkyvyttömyyden syitä länsimaissa. Tähän haasteeseen vastaaminen on istutemateriaali Coplan kehittäjien suurin motivaatio. Copla ratkaisee ongelmia, joita sadat tuhannet ihmiset vuosittain kohtaavat.

Muhonen vastaa haastattelukysymyksiin yksin, mutta Coplaa on mukana kehittämässä muitakin.

Copla on istutemateriaalina erityinen monesta syystä. Se on biohajoava, kestää hyvin painoa ja edesauttaa nivelpinnan rustottumista. Copla on prekliinisissä kokeissa osoittautunut vähintään yhtä tehokkaaksi rustovaurioiden korjausmateriaaliksi kun sen tämän hetkinen pahin kilpailija

Muhonen oli mukana Helsingin yliopiston akateemisen yrittäjyyden Bootcampilla. Hänen yritysideansa on selkeästi porukan tutkimuslähtöisemmästä päästä. Muhonen osaa kuitenkin avata istutteen toimintaperiaatteen ymmärrettävästi.

– Se on polveen asetettava fleecemäinen materiaali, joka toimii pehmentimenä ja edesauttaa rustokudoksen paranemista. Yksinkertaisimmassa menetelmässä ruston alla olevaan luukerrokseen porataan reikiä, joista tulee luuydintä ja verta mukanaan erikoistumattomia kantasoluja. Vaurio peitetään Copla-istutteella, joka sitoo tämän korjauspatteriston sisäänsä.

Coplalla hoidettua rustovauriota voidaan rasittaa pian, eli potilas pääsee liikkumaan hyvin pian operation jälkeen. Varhainen fysiologinen nivelrasitus sekä Coplan erityiset ominaisuudet tehostavat rustonmuodostusta vaurioalueella.

Coplan tiimissä on osaamista lääketieteen alalta ja Anne-Marie Haaparannan myötä myös insinööritaitoa. Muhonen itse on väitellyt lääketieteen alalta ortopedisestä kudosteknologiasta. Hän itse pitää tekemiään asioita hyvin käytännönläheisinä.

-Väitöskirjani oli konkreettinen juttu ja Copla on vieläkin konkreettisempi. Minua kiinnostaa lääketieteessä ihmisten auttaminen. Toimintakyvyn menettäminen on iso juttu sekä henkilökohtaisesti että kansantaloudellisesti.

Muhonen haluaa edistää nopeaa rustovaurioiden parantumista. Esimerkiksi jalkapalloilu altistaa rustovaurioille, jotka pikkuhiljaa kehittyvät nivelrikoksi. Vaikka pelaajat lopettavat ammattiuransa melko nuorina, on heillä jo todennäköisesti nivelrikkomuutoksia polven nivelrustossa.Tällä hetkellä rustovaurioiden hoitoon ei ole pysyvää ratkaisua. Lisäksi vaurioilla on taipumus pahentua, jopa nivelrikoksi asti. Yritys on tapa viedä ongelmia ratkova tuote markkinoille. Yrittäminen on toisaalta Muhosesta ihan mukavaa.

– Tutkijuuteenkin kuuluvat toki rahoitushaut, mutta yrittäjyyden tahti on aivan toisenlainen. On kyettävä nopeisiin korjausliikkeisiin ja oltava koko ajan hyvin tavoitekeskeinen. Se on opettavaista.

Muhonen toimii myös yliopistolaista yrittäjyyttä edistävän Helsinki Think Companyn ensimmäisen hallituksen jäsenenä. Yrittäjyys on hänen mukaansa lääketieteen alalla ainoa tapa edistää joitain asioita.

– Ilman kaupallistamista ei tule uusia hoitoja. Tämän tajuaminen edellyttää asennemuutosta. Esimerkiksi Coplan kaupallistamisen valmisteluun käyttämäni Tekes-rahoitettu vuosi on akateemisesta näkökulmasta minulle mahdollisesti jopa haitaksi. Tuollainen kaupallistaminen pitäisi paremmin integroida osaksi muuta tutkimustoimintaa.

Copla on kärsivällisen rahan hanke, sillä tuotteen markkinoille saaminen edellyttää paljon tutkimusta ja paperityötä. Tiimin on valmistauduttava vielä vuosia kestävään prosessiin. Tunnelin päässä häämöttää kuitenkin merkittäviä asioita.

– Haluaisimme kehittää bioproteesin, jossa istutteeseen kuuluu kantasoluja. Silloin siitä tulee lääke, mikä taas tuo mukaan ihan omat lupamenettelynsä, Muhonen kertaa.

Kärsivällisyyttä tutkimus- ja kehittämistyö selvästi vaatii ja onneksi Muhosella vaikuttaa sitä riittävän. Hänen intohimonsa loistaa puheesta selvästi ja monivuotinen laboratoriokehittely alkaa kuulostaa oikein mukavalta ja inspiroivalta tekemiseltä.

Muhosella on selvästi kyky pitää katseensa tärkeissä päämäärissä. Kansantaloudelliset ja ihmisten arkeen liittyvät tavoitteet pitävät arjen mielekkäänä.