Syksyllä Helsinki Think Companyn tiimi on kasvanut tuoreella, motivoituneella joukolla. Keitä he ovat, ja mitä he ajattelevat ilmastovaikuttamisesta, kiertotaloudesta ja jaksamisesta? Tutustu uusimpiin vahvistuksiimme ja nappaa heidän viisaista sanoistaan innostavimmat vinkit omaankin arkeesi.

ILMASTOVAIKUTTAMINEN

Ilmastokriisin pysäyttämiseksi marssitaan, lakkoillaan, sometetaan, kerrotaan kaverille ja otetaan yhteyttä päättäjiin. Arjen kiireiden keskellä aktiivinen ilmastovaikuttaminen tuntuu usein mahdottomalta, ja oma panos riittämättömältä. Kaikki voivat kuitenkin tehdä jotakin, eikä kenenkään tarvitse tehdä kaikkea. Kysyimme uusilta tiimiläisiltä, miten he suhtautuvat ilmastovaikuttamiseen. Miten jokainen voisi olla oman elämänsä Greta Thunberg?

 

 

Priska Niemi-Sampan, päivisin keskustan tiimiläinen ja iltaisin dokkareiden ahmija

“Uskon, että jokainen meistä voi toiminnallaan ja esimerkillään inspiroida ympärillä olevia ihmisiä konkreettisiin ilmastotekoihin! Itse uskon somen voimaan ja pyrin inspiroimaan läheisiäni sekä tuttujani jakamalla somessa vinkkejä hyvistä kasvisruokabrunssipaikoista ja kirppareista tai fiiliksiä Ilmastomarssilta.”

 

 

Oskari Nivala, keskustan tiimiläinen ja oman elämänsä lifestyle-vaikuttaja. Keittiöpsykologia, sisustussuunnittelu, personal training ja parhaat kahvilavinkit, you name it.

“Ilmastovaikutan järjen ja tieteen nimissä. Kierrätän pahvit, muovin ja bioroskat, löydän parhaat takkini UFF:lta ja mainostan Unicafen kompensaatiomahdollisuutta jokaiselle vastaantulevalle. Ilmastonmuutos taklataan innovaatioilla, tieteellä ja yhteistyöllä. Kuulun niihin optimisteihin, jotka kertovat keinutuolissa lapsenlapsilleen: “Mä tiesin aina, että ihmiskunta on riittävän fiksu ilmaston pelastamiseen.”

 

Tuomas Kulmala, Head of Partnerships, luonnon fani

“Katsoin hiljattain vaateteollisuuden ongelmista kertovaa dokumenttia. Indonesiassa tehtaat laskivat myrkkynsä jokeen, jota 1 000 000 ihmistä käyttää päivittäin peseytymiseen ja muihin askareisiin. Seuraukset olivat synkkää katsottavaa ja edes rotat eivät selvinnet hengissä kyseisessä joessa. Hyvä muistutus itselleni, ettei tarvitse hetkeen ostaa uusia vaatteita. Climate Hack: Pienellä kikkailulla mulla on ollut kaksi kaupunkipyörää käytössä tänä kesänä. Näin kaverin saa aina mukaan fillarointiin, eikä kesällä ole tarvetta bussille tai taksille, ja kuntokin pysyy yllä.”

JAKSAMINEN

Itseohjautuvuus on varmasti tuttu työskentelyvaatimus monelle – erityisesti korkeakouluopiskelijoille ja yrittäjille. Vapaus johtaa itse oman työnsä sisältöä, laatia omat aikataulunsa ja päättää, missä työskentelee, voi kuulostaa ihanan joustavalta ja innostavalta (ja onhan se sitäkin!), mutta tuo mukanaan myös haasteita. Mitä tiimimme ajattelee itseohjautuvan työn ja jaksamisen yhdistämisestä? Mikä on paras tapa johtaa itse itseään?

 

Anni Kuivalainen, Viikin tiimiläinen ja (koska lempipseudotieteeni on astrologia) geneerinen skorpioni

“Itseohjautuva työnteko antaa vapauden päättää, mutta toisaalta luo illuusion siitä, että kaikki olisi hoidettava itse ja yksin, vaikka totuus on päinvastainen. Vaikeinta onkin oppia pyytämään apua, vaikka toisen mielipiteen kysyminen ja töiden delegointi on täysin luvallista. Onneksi rakastan listoja! Omaa stressiä helpottaa, kun rajoittaa tietylle aikavälille ainoastaan yhden tehtävän, jonka työstäminen loppuu, kun aika on kulunut umpeen. Äärimmäisen vaikeaa, mutta sitäkin tärkeämpää on yrittää aikatauluttaa päivään vapaa-aika ja lepo. Esimerkiksi nopeat päiväunet lattialla ovat parasta mitä tiedän; jo 20 minuutilla saa aivot nollattua täydellisesti.”

 

Sohvi Mettinen, Kumpulan tiimiläinen ja tosi-tv:n suurkuluttaja

“Oman jaksamisen ylläpitäminen ei ole ydinfysiikkaa, joskin välillä tuntuu sille. Vaikka itsekin tästä lipsun välillä, mun avain onneen on hc-rentoilu. Hommat pitäisi suunnitella niin, että viikkoon raivaa yhden totaalisen vapaapäivän ja unohtaa työ- ja opiskeluhommat. Pyhittää sen päivän itselleen ja vetää villasukat jalkaan, eristäytyy muusta maailmasta ja käpertyy peiton alle hyvän kirjan tai aivottomien reality-sarjojen kera. Toimivaksi on havaittu myös esimerkiksi mökkielämä ja ulkoilu. Kunhan ei tee velvollisuuksia, vaan juuri sitä mitä huvittaa. Voin luvata, että self-caren myötä myös tehokkuus kasvaa, kun niitä hommia alkaa taas tekemään!”

 

 

Maija Leermakers, keskustan tiimiläinen ja kiireettömien aamupalojen rakastaja

“Kun puhutaan itse itsensä johtamisesta, vannon muistiin kirjoittamisen nimeen. Kaikki tehtävät kouluhommista työprojekteihin kannattaa aina kirjata ylös to do -listaan, sillä se helpottaa työmäärän hahmottamista huomattavasti. Päässä pyörivien ajatusten kirjaaminen konkreettisesti ylös voi tuntua aluksi ahdistavalta, mutta se rauhoittaa lopulta ainakin minun mieltäni. Olen myös huomannut, että pienetkin arjen ilot ovat kiireen keskellä suuria ja auttavat jaksamaan; minua piristävät mm. hasselpähkinälattet, nauruhermoja kutkuttavat podcastit (esim. Tuplakääk) ja pihlajanmarjan punainen huulipuna.”

 

Essi Iivanainen, Meilahden tiimiläinen ja armoton jouluhifistelijä

” ‘Rankka työ, rankat huvit’ on sanontana mun mielestä vähän kulahtanut, mut seison kyllä silti ihan täysillä sen takana, että intensiiviset työt vaatii vastapainokseen rankkaa relaamista. Aikataulujen ja eri sovellusten piipitysten täyttämät arkipäivät on mun mielestä tosi tärkeää tasapainottaa täysin päämäärättömällä tekemisellä ja hengailulla. Kaikkia mun lempiharrastuksia eli lukemista, reality-sarjojen katsomista, kaupungilla käppäilyä, päiväkahveja ja puutarhanhoitoa yhdistääkin se, ettei niitä tarvii koskaan tehdä minään tiettynä kellonaikana tai viikonpäivänä.”

KIERTOTALOUS

Paljon puhuttavassa kiertotaloudessa kulutus perustuu omistamisen sijasta jakamiseen, vuokraamiseen ja kierrättämiseen; perusajatuksena on, että materiaalit eivät menisi hukkaan, vaan niistä syntyisi yhä uusia tuotteita (Sitra). Kiertotalouden kehittäminen ja uudenlaisten ratkaisujen etsiminen vaatii laajoja yhteiskunnallisia toimia, mutta jokainen voi osallistua asenteiden muuttamiseen pienilläkin teoilla. Millainen rooli kiertotaloudella on tiimiläistemme arjessa? Miten kierrättämisestä ja jakamisesta voi inspiroitua?

 

Laura Lahin, johdon assistentti, kotona ison viherkasvikatraan huoltaja

“Pohdin melko paljon elämäntapaani ja etenkin kulutustottumuksiani. Kuluttaminen taitaa olla aika iso osa ihmisyyttä ja liittyy identiteetin rakentamiseen. Yritän korostaa elämässäni asoita, jotka tuovat minulle iloa eivätkä liity kuluttamiseen, kuten kirjojen lukeminen (huom. kirjastosta lainattujen) tai luonnossa liikkuminen. Välillä myös kilpailen itseni kanssa käyttötavaroiden pitkäikäisyydellä; esimerkiksi kenkien käyttöikää voi pidentää huomattavasti huoltamalla niitä ja käyttämällä välillä suutarilla. Viherkasveistani muuten suurin osa on muilta saaduista pistokkaista kasvatettuja! Olen tuleva opettaja, ja toivon tulevaisuudessa voivani välittää lapsille sellaista kulttuuria, jossa tyytyväisyys elämään tulee muista asioista kuin kuluttamisesta. Veli-Matti Värri on kirjoittanut aiheesta tosi hyvän kirjan, kannattaa lukea!”

 

Micaela Haapanen, Viikin tiimiläinen ja villapaitojen ylin ystävä

“Heippa herätesostokset, ja tervetuloa kestävät pitkäikäiset tuotteet! Itse olen päättänyt ostaa vähemmän ja vain tarpeen mukaisesti. Olen opetellut ennen ostopäätöstä vilkaisemaan tuotteen tarkemmat tiedot, esimerkiksi mitä kuitua vaate sisältääkään, että se kestäisi käytössä myös mielellään pidemmän ajan. Lisäksi tavoitteenani on aina laittaa vanha kiertämään lahjoittamalla tai myymällä eteenpäin. Vanhat oikein kuluneet vaatteet voi muuten viedä tekstiilikeräyspisteisiin, jossa vaatteiden kuidut pääsevät uudestaan käyttöön.”

 

Eeva-Stiina Niemi, visuaalinen suunnittelija ja ulapalle tähyilijä

“Yritän yleensä hankkia tavarat käytettynä, vaikka se vaatisi vähän enemmän vaivannäköä kuin uutena ostaminen. Vanhat materiaalit ovat usein kestäviä, ja esineitä joilla on historia myös arvostaa jotenkin eri tavalla. Olen kunnostanut itselleni vanhoja huonekaluja sukulaisten vinteiltä ja vienyt mummolta perittyjä kenkiä suutarille sinnikkäästi vuosien ajan. Uutta ostan harvoin ja tarkkaan harkiten, suosien kierrätysmateriaaleja ja hyviä huoltomahdollisuuksia.”

 

Yhteiskunnallisiin ongelmiin tarttuminen ja maailman muuttaminen ovat osa Helsinki Think Companyn jaettua, yhteistä missiota. Pieniltäkin tuntuvat teot ovat merkityksellisiä, sillä ne inspiroivat usein myös ympärillämme olevia ihmisiä toimimaan. Toivottavasti tämä sytytti kipinän juuri sinussa!

Syvenny postauksen aiheisiin: 

Sitran lista fiksuista, ympäristöystävällisistä arjen teoista

Työterveyslaitoksen artikkeli työhyvinvoinnista

Elinkeinoelämän keskusliiton informatiivinen paketti kiertotaloudesta

Tsekkaa myös tiimin esittely Instagram-stoorien puolelta @helsinkithinkco!

Teksti: Maija Leermakers

Kuvat: Jonas Simberg