Terveydenhuolto on viime vuosina kokenut mittavia muutoksia teknologian uusien innovaatioiden myötä, mikä on vaikuttanut myös mielenterveyspalveluihin. Teknologia aiheuttaa hyvinvoinnille haasteita mutta tarjoaa myös mahdollisuuksia: esimerkiksi nettivastaanottojen myötä mielenterveyspalveluiden saatavuutta voidaan lisätä. Millainen voisi olla mielenterveyden ja teknologian suhde tulevaisuudessa? Tähän teemaan tartutaan tämän vuoden PsyHack-haastekilpailussa.

"

sovelluskaupasta löytyy kymmeniä tuhansia erilaisia sovelluksia terveyteen liittyen

Digitalisaation myötä monet ovat kiinnostuneita hoitamaan fyysistä ja psyykkistä terveyttään teknologiaa hyödyntäen. Pelkästään sovelluskaupasta löytyy kymmeniä tuhansia erilaisia sovelluksia terveyteen liittyen. Erilaisten sovellusten avulla voidaan muun muassa arvioida oloa, kirjata ylös omia päivän aikana tulleita tuntemuksia taikka saada sosiaalista tukea. Sovellukset ovatkin saavuttaneet suurta suosiota saavutettavuutensa, edullisuutensa sekä anonyymiyden vuoksi. On tutkittu, että verkkopohjainen terapiamuoto auttaa lisäämään terapian saavutettavuutta ja lyhentänyt jonoja. Internetin avulla voi mielenterveyspalveluita saada helpommin kuka tahansa missä tahansa.

COVID-19 on luonut tilanteen, jossa teknologian sekä mielenterveyden yhteistyö on tärkeämpää kuin koskaan aiemmin. Tutkimusten mukaan sosiaalinen eristäytyminen lisää muun muassa ahdistusta, masennusta sekä yksinäisyyden tunnetta. COVID-19 on myös lisännyt pohdintaa ihmisen sosiaalisuudesta ja teknologian mahdollisuuksista korvata kasvokkaista kanssakäyntiä.

Miltä näyttää mielenterveysteknologian tulevaisuus pandemian aikana ja sen jälkeen? Kehitetäänkö pelillisiä elementtejä hyödyntäviä mielenterveyden edistämisen sovelluksia? Lähettääkö lääkäri sovelluksen kautta tehtäviä kotitehtäviä?

Tule ideoimaan tulevaisuuden mielenterveyshuoltoa PsyHack 2020 online haasteeseen! Hakuaikaa on 16.10.2020 asti!

Lue lisää PsyHackista ja hae mukaan osoitteessa psyhack.fi!

teksti: Sanna Kujala