Workshop-viikonloppu antoi 4UNI-tiimeille intensiivisen startin

Kolmas ratkaisukilpailu 4UNI alkoi vauhdikkaasti ongelmat ja ratkaisut -työpajalla, jossa kehitettyjä ratkaisuja tiimit hiovat seuraavat kaksi kuukautta.

4UNI:n taika teki tehtävänsä tänäkin vuonna: lauantaiaamuna Tiedekulmaan kokoontui joukko jännittyneitä, vakavailmeisiä ventovieraita, ja sunnuntai-iltana sieltä poistui yhdeksän innostunutta, keskittynyttä tiimiä. Intensiivinen workshop-viikonloppu aloitti tiimien kahden kuukauden 4UNI-taipaleen.

“Me ollaan luettu teidän hakemukset. Täällä on tosi kovaa jengiä paikalla”, Helsinki Think Companyn CEO, viikonlopun työpajan vetäjä Matti Petteri Pöntiö rohkaisi osallistujia lauantain aluksi.

Kahdessa päivässä ratkaisu kasaan

Sitran Kalle Nieminen avasi haasteiden matkaa Sitran joukkoistuksesta 4UNI-tiimien pöydille.

Lauantaina tiimit kuulivat tämän vuoden kolmen haasteen pitchaukset yhteistyökumppaneiltamme Heleniltä, NewCo Helsingiltä ja Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimelta. Esittelyiden perusteella tiimit valitsivat työstettäväkseen joko energiantuotantoon, sotepalveluiden tavoittavuuteen tai työelämän murrokseen liittyvän haasteen.

4UNI-hengelle uskollisesti päätökset piti tehdä nopeasti, koska sunnuntai-iltana jokainen tiimi jo pitchasi alustavan liiketoimintapohjaisen ratkaisuehdotuksensa valitsemaansa ongelmaan. Seuraavien kahden kuukauden aikana he hiovat ratkaisujaan apunaan erilaiset asiantuntijatyöpajat ja huippumentorit.

Viikonlopun aikana kului post-iteja (ja kahvia).

Uutuutena tiimi-coachit

Tänä vuonna kisassa lanseerattiin uudet tiimi-coachit: kokeneet thinkkiläiset, jotka seuraavat tiimiensä matkaa läheltä, neuvovat ja tarvittaessa potkivat kohti voittoa tough love -hengessä. Oman mausteensa coach-konseptiin tuo se, että coachit kisaavat myös keskenään parhaan valmentajan tittelistä.

Helsinki Think Companyn tiimi esittäytyi osallistujille. Monen tie osaksi Think Familya on alkanut juuri 4UNI:sta.

Eräs tiimi-coacheista on Helsinki Think Companyn hallituslainen, viime vuoden voittajatiimin Kurnian jäsen Kaisa Matikainen, joka esitteli itsensä tiimeille sanoin:

“Ilmoitin 4UNI:n ensimmäisessä työpajassa 2016, että tulin tänne voittamaan… ja voitin.”

Kaisasta oli hauskaa huomata, miten eri näkökulmista eri tiimit lähestyivät haasteita.

“Esimerkiksi energiahaasteessa eräs tiimi lähti selkeästi käyttäjänäkökulmasta, kun taas toinen  lähti miettimään, mitkä ovat vaikuttavimpia instituutioita haasteeseen liittyen. Nyt jo näkee siis selkeästi, miten tiimit käyttävät hyödyksi omia erilaisia vahvuuksiaan”, Kaisa sanoi.

Työpajassa vallitsi “joo, ja”-sääntö: toisen ideoiden torppaamiselle ei ole aikaa, vaan ne otetaan vastaan, ja päälle lisätään jotain omaa.

Monitieteisyys sai aivonystyrät pyörimään

Workshop-viikonloppu on osallistujille vaativa kokemus, koska lyhyessä ajassa pitää ryhmäytyä, tehdä isoja valintoja, haastaa omaa ja muiden ajattelua ja vielä pitchata ratkaisu näyttämöllä.

“Aamulla jengin kehonkieli oli varautunutta ja kulmat olivat ehkä jopa kurtussa, mutta nyt tunnelma on jo innostunut ja vapautunut”, Think Companyn COO Rosa Salmivuori kuvaili lauantain päätteeksi.

Lyhyistä tauoista otettiin kaikki irti.

Biologiaa opiskeleva kisaaja Saku Mattila oli erityisen ilahtunut siitä, miten keskustelu poikkitieteellisessä tiimissä avarsi heti omia näkökulmia.

”Esimerkiksi energiakeskustelussa eri tyypeillä tulee mieleen aivan eri näkökulmia sen mukaan, onko tausta esimerkiksi ympäristöalalla, kaupallisellla puolella vai sosiaalitieteistä. Ennen ajattelin, että tulen varmaan työskentelemään lähinnä oman alani osaajien kanssa, mutta tällainen tilaisuus luo kontakteja myös muualle. Aivonystyrät pyörii!”

4UNI-blogi seuraa tiimien ja ratkaisujen matkaa kohti 17.11. finaalia. Pysy kuulolla!

“Uuden sukupolven maailmanmuuttajien innostus tekemiseen on käsinkosketeltavaa”, viikonlopun työpajan vetänyt Matti Petteri Pöntiö tiivisti tunnelman.

Kuvat: Mikko Virta

Seuraa tiimien matkaa kohti 17.11. finaalia 4UNI-sivustolla!