Monet taiteilijat ja kulttuuritoimijat ovat yrittäjiä tai toimivat yrittäjämäisesti, mutta liiketoimintaosaaminen ei todennäköisesti ole heidän keskeinen osaamisalueensa. Oman osaamisen ja taiteen kaupallistaminen voi tuntua vaikealta. Toisaalta vaikka osaamista alan eri toimijoilta löytyisikin, sen tukeminen ja vahvistaminen on tärkeää. Mistä liiketoimintaosaamista kuuluisi oppia, onko siitä pakko olla kiinnostunut ja voiko osaamisen ulkoistaa muualle? Miten alan tekijöitä yhdistämällä on mahdollista jakaa tietoa ja osaamista kaikkia osapuolia tukien? Miten eri osaajat sekä alan sisältä että ulkopuolelta voivat tukea kulttuuri-ja taidealan toimijoiden liiketoimintaosaamista?
Mitä muita keinoja on toimia taide- ja kulttuurialalla kuin olla yrittäjä? Apurahat ja valtion tuki ovat elintärkeitä kulttuurille ja taiteelle. Koronapandemia on kuitenkin opettanut järjestelmän epäkohdista, ja myös Veikkauksen roolin pienenemisen myötä on aika löytää uusia ansaintamalleja ja keinoja rahoitukselle. Kuinka kulttuurin ja taiteen ammattilaisten toimeentulo voitaisiin jatkossa varmistaa myös poikkeusaikoina? Miten jo olemassa olevia malleja voisi parantaa, tai voisiko niiden lisäksi kehittää jotain uutta?
Kulttuurilähtöistä kaupunkikehittämistä, taiteellisen ajattelun soveltamista yritysmaailmassa ja luovia digitaalisia innovaatioita taiteen ja teknologian kohtaamisissa. Teeman alla pohditaan, kuinka kulttuurin ja taiteen ammattilaiset voisivat tehdä nykyistä enemmän ja ennakkoluulottomammin yhteistyötä muiden alojen kanssa, ja mitä kukin osapuoli voisi siitä saada. Minkälaisia näkökulmia taiteilijat voivat tuoda yhteisöjen, yritysten tai kaupunkien kehittämiseen? Voiko startup-kentän osaamista hyödyntää kulttuurialalla? Ja ennen kaikkea: minkälaiset yhteistyön tavat olisivat reiluja ja mielekkäitä molemmille?
Koronapandemia nosti esiin aukkoja taide- ja kulttuurialan ammattilaisten sosiaaliturvassa ja järjestäytymisessä ja osoitti alan sisäisen yhteistyön tärkeyden. Alan toimijoiden yhteistyöllä voidaan edistää yhteistä asiaa ja vahvistaa tekijöiden toimijuutta. Monitaiteinen ja -tieteinen osaaminen voi tuoda uudenlaista näkökulmaa alan sisäisiin ongelmiin. Millaisia ratkaisuja alan toimijoiden yhteistyöllä voidaan kehittää? Määrittele taide- ja kulttuurialan taloudellinen tai sosiaalinen ongelma ja kehitä siihen ratkaisu, jossa yhdistetään alan toimijoiden erilaista osaamista.