Ruokis on tullut kuuden intensiivisen viikon jälkeen päätökseensä. Ohjelmaan haki tiimejä eri lähtökohdista – osa tiimeistä tunsi jo toisensa ja osa muodostettiin ohjelman alussa toisilleen entuudestaan tuntemattomista hakijoista. Lisäksi Ruokis toi yhteen ihmisiä eri opintotaustoista. Monitieteinen yhteistyö onkin erityisen arvokasta pohdittaessa jotain niinkin mutkikasta aihetta kuin ruokaketjun kestävyys. Ohjelman aikana tiimit oppivatkin rutkasti tästä aiheesta sekä siitä, miten edetä idean kanssa kohti toimivaa yritystä, joka ratkaisisi aidosti valitun ongelman.
Verkossa järjestetty finaali striimattiin kesäisenä perjantaina 18.6. Terkko Health Hubista, Helsingin Meilahdesta. Finaalin tuomareina toimivat Helsinki Think Companyn toimitusjohtaja Rosa Salmivuori, Fazer Labin tutkimusjohtaja Jussi Loponen sekä vastuulliseen ruoantuotantoon digitaalisia verkkopalveluita kehittävän Biocoden toimitusjohtaja Ernesto Hartikainen. Tiimit osallistuivat finaaliin kotikoneiltaan käsin, ja pitchejä kuultiinkin eri puolilta Suomea.
Kotimaista herneproteiinia valmistava tehdas vei voiton
Aurinkoisuuttaan pirskahtelevat välijuonnot loivat tunnelman loppuhuipennukselle, jossa voittajaksi julistettiin tiimi Palkoisa kukkasateen kera. Silminnähden voitostaan ilahtunut tiimi oli keskittynyt ratkaisussaan muodostamaan osuuskunnan, jonka tavoitteena olisi vähentää ympäristövaikutuksia ja tukea kotimaisuutta pystyttämällä kotimaista herneproteiini-isolaattia tuottavan tehtaan. Herneproteiini on myös olennainen raaka-aine monissa Suomessa valmistetuissa kasvisproteiinituotteissa, mutta tällä hetkellä sitä tuotetaan vain ulkomailla. Tiimi mainitsi voittopuheessaan, etteivät he olleet vielä ehtineet tavata toisiaan, ja pohtivatkin palkintoon kuuluvien ravintolalahjakorttien toimivan luontevana ensiaskeleena tulevan näkemisen suunnitteluun. Ravintolalahjakorttien lisäksi kukin voittajatiimin jäsen palkittiin 200 euron rahapalkinnolla.
Voittajan lisäksi tuomarit jakoivat kaksi kunniamainintaa, joista kumpikin meni tiimeille, jotka hyödynsivät ratkaisuissaan ruokaketjussa muodostuvia sivuvirtoja. Tiimi Re-Mush pyrki ratkaisullaan vähentämään sivuvirroissa hukkaan menevää, täysin syömäkelpoista sienihävikkiä valmistamalla tästä vegetuotteissa käytettäväksi sopivaa sienimassaa. Tiimi Yhteisvirta oli puolestaan keskittynyt kokoamaan laajasti eri sivuvirtoja yhteen vähentääkseen hävikkiin päätyvää ruoka-ainetta. Heidän ratkaisuunsa kuului uusien kuluttajatuotteiden, kuten perunankuorista valmistettujen sipsien, ideointi raaka-aineiden saatavuuden mukaan.
Koko Ruokiksen tiimi toivottaa kaikille mukana olleille ja ohjelmaa seuranneille oikein makoisaa kesää!
Mikä Ruokis?
Ruokis on ruokateemainen ideakiihdyttämö, jonka Helsinki Think Company järjesti yhteistyössä Fazer Labin kanssa touko-kesäkuussa 2021. Kuuden viikon mittaisen ohjelman aikana yhdeksän mukaan vallittua tiimiä ideoivat ratkaisuja ruokaketjun kestävyyden parantamiseksi. Lue lisää: ruokakiihdyttamo.fi.
---
Tämä teksti on julkaistu alunperin Ruokiksen nettisivuilla.