HELSEED-työpajasarja polkaistaan käyntiin 13.4.2021 ”Idean kirkastus” -aiheisella työpajalla. Työpajojen tarkoituksena on tarjota osallistujille kaikki tarvittavat työkalut yrittäjyyteen turvallisessa oppimisympäristössä. Toivomme, että tämä konsepti rohkaisee opiskelijoita, tutkijoita ja muita yhteisön jäseniä uskomaan omiin ideoihin ja sitä kautta yrittämään.
Helsinki Think Companyn projektikoordinaattori Micaela Haapanen ja Helsingin yliopiston sijoituspäällikkö Marko Berg kertovat, mitä sinä voit saada irti ohjelmaan osallistumisesta:
1) Tilaisuus kehittää ongelmanratkaisutaitoja ja luovaa ajattelua
Ensimmäisessä työpajassa keskitytään konkretisoimaan omaa ideaa, oli kyse sitten pienestä tai isommasta projektista. Tarkoituksena on ymmärtää idean ympärillä olevaa kontekstia ja sitä kautta muotoilla kokonaisuuden ymmärtämisen pohjalta selkeä ja kirkastettu ratkaisu. Työpaja on suunnattu kaikille niille, jotka ovat joskus harmitelleet jonkin projektin aloittamisen vaikeutta. Työpajan metodeja voi siis hyödyntää kaikenlaisten ideoiden eteenpäinviemiseen; vaikkapa omaan, tahmean tuntuiseen lopputyöhön!
”Työpaja on kaikille, joita kiinnostaa kehittää ratkaisu johonkin ongelmaan. Siitä voi myöhemmin kehittyä vaikka yritys”, sanoo Helsinki Think Companyn Micaela Haapanen.
2) Opi soveltamaan yrittäjyystaitoja muillakin elämän osa-alueilla
HELSEED-työpajat ovat matalan kynnyksen mahdollisuus opetella yrittäjyystaitoja, sillä osallistumisen ei tarvitse tähdätä yrityksen perustamiseen. Yrittäjyyden taitoja, kuten oppimista rohkean testailun kautta sekä oman talouden hallintaa, suunnittelua ja työn priorisointia, voi hyödyntää työelämässä laajemminkin, ja niiden avulla voi viedä itselleen tärkeitä asioita eteenpäin.
”Me emme oleta tai odota, että osallistujat ovat yritysmaailman tuntijoita tai tietäjiä. Jokainen on tervetullut, vaikka kuunteluoppilaaksi”, kannustaa Haapanen.
3) Konkreettista apua ja tukea ilman suorituspaineita
HELSEED-työpajoja fasilitoi ja vetää Helsinki Think Companyn nuorekas tiimi, joka auttaa mielellään niin isoissa kuin myös pienissä asioissa. Avoimuus ja positiivisuus ovat mukana kaikessa tekemisessä. Emme siis lupaa sinulle puuduttavia luentoja vaan yhdessä tekemistä ja kokeilemista!
”Työpajat on suunniteltu niin, että ne auttavat oppimaan, mitä pitää tehdä konkreettisesti ja käytännössä. Työstämme asioita yhdessä niin, että kaikki ymmärtävät”, vakuuttaa Haapanen, joka on ollut mukana jo useiden Helsinki Think Companyn työpajakokonaisuuksien toteutuksessa.
4) Nopeaa ja rakentavaa palautetta alan ammattilaisilta
Useimmissa työpajoissa on eri alojen asiantuntijoita alustamassa aiheita ja tukemassa omaa työstöäsi. Heitä voit myös helposti nykäistä hihasta, jos tarvitset uusia näkökulmia oman ideasi eteenpäinviemiseen.
Videolla Micaela Haapanen ja Marko Berg selittävät HELSEED-ohjelman pähkinänkuoressa.
5) Kaikki tarvittavat työkalut yritysidean konkretisointiin ja markkina-arvon löytämiseen
Jos haluat viedä yritysideaasi eteenpäin, HELSEED-työpajoissa käydään läpi kaikki oleellisimmat asiat yritysidean kehittämiseen liittyen. Kevään aikana syvennytään esimerkiksi eri liiketoimintamalleihin sekä markkinatutkimuksen ja yritysidean pilotoinnin hyviin käytäntöihin. Syksyllä ohjelmassa on muun muassa yritysidean hiomista ja pitchausta, joiden jälkeen osallistujat voivat halutessaan jo lähteäkin hakemaan yritykselleen rahoitusta.
6) Työpajoihin voi osallistua omien tarpeiden mukaan – Osallistu yhteen tai vaikka kaikkiin!
HELSEED-työpajat on suunniteltu siten, että omaa ideaa voi kehittää työpajoissa läpi kevään ja tulevan syksyn. Osallistujat voivat valita työpajoista ne, jotka he kokevat itselleen tarpeellisiksi. Työpajoihin voi osallistua yksin tai tiimin kanssa. Mainitsimmeko jo, että osallistuminen on myös täysin maksutonta?
7) Mahdollisuus saada rahoitusta yrityksesi kehittämiseen
Syksyn HELSEED-työpajoissa opetellaan kirjoittamaan liiketoimintasuunnitelma, jonka voi halutessaan esitellä Helsingin yliopistolle vuoden 2021 lopulla. Lupaavimmilla tiimeillä on mahdollisuus saada rahoitusta Helsingin yliopiston HELSEED-sijoitusrahastosta, jonka tarkoituksena on tehdä alkuvaiheen sijoituksia opiskelijoiden perustamiin startup-yrityksiin. Jotta tiimi voi esitellä ideansa yliopistolle, vähintään yhden tiimin jäsenen on oltava Helsingin yliopiston opiskelija.
Marko Berg kannustaa tiimejä esittelemään ideansa ja jättämään liiketoimintasuunnitelmansa yliopiston HELSEED-ohjelmaan, vaikka yritys ei vielä olisikaan rahoituksen hakuvaiheessa syksyllä 2021. Menettely on hieno mahdollisuus oppia, miten sijoittajien kanssa toimitaan.
”Me yritämme juoksuttaa prosessin siten kuin mikä tahansa sijoittaja sen tekisi”, Berg kertoo.
”Rahoituksen hakua ei kannata pelätä. Se on mahdollisuus testata, miten yritysidea toimii niin sanotusti oikean elämän levelillä. Sieltä ei saa vain ‘kiitos ei’ -vastausta, vaan tarkoituksena on auttaa ja kertoa, mitä voi tehdä paremmin”, sanoo Haapanen.
HELSEED-työpajasarjan aikataulu:
13.4.2021, 17-19 Crystallising the idea
20.4.2021, 17-19 Presenting the business models
27.4.2021, 17-19 Market research
11.5.2021, 17-19 Piloting the idea
18.5.2021, 17-19 Making estimations
Lue työpajoista lisää täältä ja varaa heti omat paikkasi!
Mikä HELSEED?
HELSEED on opiskelijayrittäjyysohjelma, jonka tavoite on kannustaa opiskelijoita kohti yrittäjyyttä ja antaa tietoa ja tukea eri vaiheissa oleville startup-tiimeille. Ohjelma järjestetään yhteistyössä Helsingin yliopiston kanssa. Think Companyn vetämät työpajat ovat kaikille avoimia, eivätkä edellytä osallistumista HELSEED-ohjelman rahoitushakuun.
Lue lisää HELSEED-ohjelmasta täältä.
–––
Kuva: Jonas Simberg