Kuka olet ja mitä teet PsyHackissa?
Olen Timo Tuononen ja työskentelen Software Managerina Hogrefe Digital Solutionssilla. Yrityksemme toimii tänä vuonna PsyHackin pääyhteistyökumppanina. Olen täällä edustamassa yritystämme, mutta myös sparraamassa osallistujia esimerkiksi mentorin roolissa.
Edustat tosiaan pääyhteistyökumppani Hogrefe Digital Solutionia. Miksi haluatte olla mukana PsyHackissa tänä vuonna?
PsyHack on meille täydellinen tapahtuma, koska se yhdistää psykologian ja teknologian – juuri sen rajapinnan, jossa Hogrefe Digital Solution toimii. Me rakennamme digitaalisia työkaluja psykologeille, ja PsyHackissa osallistujat pääsevät luomaan vastaavia ratkaisuja. Tämä tekee tapahtumasta meille paitsi luontevan myös innostavan paikan olla mukana ja tehdä yhteistyötä uuden sukupolven innovoijien kanssa.
Tämän vuoden PsyHackin teemana on psykologia ja ympäristö. Mikä tässä teemassa inspiroi sinua?
Minua inspiroi erityisesti sana ympäristö. PsyHackin idea yhdistää psykologia johonkin ajankohtaiseen teemaan on aina kiinnostava, ja tänä vuonna tämä yhdistelmä tuntuu erityisen ajatuksia herättävältä. Ympäristön käsite on laaja ja monitulkintainen. Se voi tarkoittaa kaikkea digitaalisista kehitysympäristöistä luonnon monimuotoisuuteen. Teema haastaa ajattelemaan psykologian ja erilaisten ympäristöjen suhdetta uudella ja laajemmalla tavalla. On kiehtovaa nähdä, millaisia luovia ratkaisuja osallistujat kehittävät viikonlopun aikana.
Mitä ajattelet teeman ajankohtaisuudesta ja koetko sen yhdistyvän tämän hetken yhteiskunnallisiin haasteisiin?
Ehdottomasti. Erilaiset ympäristöt ja niiden rajapinnat ovat tänä päivänä erityisen kiinnostavia. Teknologian ja tekoälyn nopea kehitys on hämärtänyt monia perinteisiä rajoja.
Hyvä esimerkki on OpenAI:n kuvageneraattori, joka innosti ihmisiä luomaan itsestään piirroshahmoja. Tämä kertoo siitä, miten innokkaita olemme siirtymään fyysisestä maailmasta digitaalisiin ympäristöihin, ja miten nämä maailmat alkavat limittyä toisiinsa. Ympäristömme muuttuvat ja meidän olisi hyvä ymmärtää, miten nämä muutokset vaikuttavat meihin sekä psyykkiseen ympäristöömme.
Toimit tänä vuonna PsyHackissa keynote-puhujana, mentorina ja tuomarina. Mitä uskot voivasi tarjota osallistujille näissä rooleissa?
Voin tuoda mukaan kokemukseni ohjelmistokehityksestä ja digitaalisista ympäristöistä — erityisesti, jos joku ryhmä lähtee kehittämään ideaa tällä alueella. Lisäksi olen itse osallistunut aiemmin hackathoneihin, joten ymmärrän, millaista siellä on olla tiimin jäsenenä. Tuon myös ripauksen luovaa hulluutta pöytään. Toivon, että osallistujat uskaltavat irrottautua rajoitteista ja antavat luovuutensa lentää – juuri siitä hackathonissa on kyse!
Millaisia ratkaisuja odotat tämän vuoden osallistujilta? Entä jos olisit itse osallistujana tämän vuoden PsyHackissa, millaisen idean haluaisit kehittää?
On vaikea ennustaa, koska ympäristön käsite on niin laaja. Toivon näkeväni ideoita, jotka liikkuvat ympäristöjen rajapinnoilla — erityisesti digitaalisessa kontekstissa, mikä on Hogrefe Digital Solutionille tuttu aihe.
Oma ideani riippuisi paljon siitä, millainen tiimi minulla olisi. Itse toisin mukaan osaamiseni digitaalisista ympäristöistä, ja antaisin idean kehittyä tiimin muiden jäsenten erikoisosaamisen pohjalta. Mielestäni parhaat ideat syntyvät juuri yhteisestä osaamisesta ja monipuolisesta näkökulmasta.
Olet maininnut osallistuneesi aiemmin hackathoneihin. Oletko kehittänyt niissä jotain psykologiaan tai ympäristöön liittyvää?
Jos ajatellaan laajemmin, niin kaikki ideat ovat linkittyneen jollain tavalla psykologiaan ja ympäristöihin. Mieleenpainuvin kokemus oli kuitenkin osallistuminen sauna-hackathoniin muutama vuosi sitten.
Kilpailussa mietimme, miten voisimme kehittää saunomiskulttuuria ja sen markkinointia. Kehitimme mielikuvamarkkinointikonseptin, jolla pyrimme laajentamaan saunan mielikuvaa pelkästä "lämpimästä kopista" kokonaisvaltaiseksi hyvinvointikokemukseksi. Kyseinen ratkaisu pyrki tunteiden, ajatusten ja ympäristökäsitysten muokkaamiseen, eli kyseessä oli hyvinkin psykologinen lähestymistapa.
PsyHack 2025 järjestettiin 4.-6.4. Terkko Health Hubissa. Tapahtumassa oli mukana reilu 35 osallistujaa, jotka lähtivät ratkaisemaan erilaisia yhteiskunnallisia haasteita psykologian ja ympäristöjen rajapinnassa. Vuoden 2025 voittajaksi valikoitui Eerika Roivaksen, Sara Joensuun, Kirsi Hyytiälän ja Aleksi Mänttärin kehittämä _journey (Space Journey), joka toimii vastauksena akuuttiin doomscroll-ilmiöön. Space Journey pyrkii lisäämään tietoisempaa puhelimen käyttöä luomalla personoituja taukoja ja siten ohjaamaan toimintaa henkilökohtaisten unelmien tavoitteluun hauskalla ja yhteisöllisellä tavalla. Kiitos kaikille osallistujille, mentoreille, tuomareille, sponsoreille ja muille tapahtuman mahdollistajille!